Májustól igényelhető „a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás”

tehén, istálló

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1-23) felhívás.

 

A támogatási kérelmeket 2023. május 1-től 2023. május 31-ig lehet benyújtani. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 28 milliárd forint; a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A hivatalos pályázati portálon közzétett felhívás szerint a kiíró 650 támogatott támogatási kérelemre számít.

A támogatást igénylő által tartott nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák után 20 hónapon keresztül, gazdálkodási évente állategységenként meghatározott mértékű támogatás vehető igénybe, amennyiben az állattartó a felhívásban meghatározott – az állatsűrűségre, a gondozói felügyeletre, illetve a fejési technológiára és a preventív beavatkozásokra vonatkozó – kötelezettségeknek eleget tesz. Vannak kiegészítő támogatások is, az ezekhez kapcsolódó – a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó – előírások önkéntesek. A kötelezettségvállalási időszak 2023. május 1-től 2024. december 31-ig tart.

Támogatási kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, valamint valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesz és betartja az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

A kötelezettségek betartásával az állatok általános jóléte javul, viszont az állattartás költségei ezzel párhuzamosan emelkednek – indokolta az Agrárminisztérium, hogy miért van szükség a támogatásra.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva