Madárinfluenza: jó hírek is érkeztek július elején

jó hír, madárinfluenza, egészség

Nem voltak újabb kitörések, így több korlátozást feloldhatott a Nébih.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a tavasszal és nyár elején a madárinfluenza egyre súlyosabb problémát jelentett a magyar mezőgazdaságnak. Július első hetében szerencsére fordult a kocka: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több megyében is feloldotta a védőintézkedések egy részét.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében a védőkörzeteket június végén oldotta fel a hivatal, július 4-én pedig arról számolt be, hogy ezekben a megyékben az összes megfigyelési körzetet is feloldotta. (A megfigyelési körzetek feloldására azért kerülhetett sor, mert a védőkörzetek feloldása óta eltelt a minimálisan előírt 9 nap, és ez idő alatt nem történt újabb madárinfluenza-kitörés.)

Néhány nappal később jó hír érkezett. A Nébih ekkor Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szüntette meg a védőkörzeteket, miután június eleje óta nem történt újabb madárinfluenza-kitörés. Amennyiben a járványügyi helyzet kedvezően alakul, legkorábban július 15-tól feloldhatók a megfigyelési körzetek is. Ezt követően pedig megindulhatnak majd a baromfi-betelepítések – írták a Nébih szakértői, akik felhívták a figyelmet arra is, hogy a járványügyi előírások betartására a járvány felszámolása után is kiemelt figyelmet kell fordítani. Az újabb kitörések elkerülése érdekében a magaskockázatú megyékben továbbra is érvényben marad a kötelező zárt tartás, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is.

Mi a különbség a védőkörzet és a megfigyelési körzet között? Mindkét körzet általános korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében – olvashatjuk a Nébih honlapján. A védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben:

  • védőkörzetben lévő vágóhíd esetében a mentes területről érkező vágóállatot is elkülönítetten kell vágni, darabolni, tárolni, szállítani, míg a megfigyelési körzetben lévő vágóhíd esetében ez nem szükséges;
  • védőkörzetből származó állat kiszállításánál több feltételt kell teljesíteni, mint megfigyelési körzet esetén;
  • hatóság mindkét körzetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek és gyanú alapján mintát vesznek.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva