Agrárgazdaságok: Tíz év alatt 100 ezerrel csökkent a számuk

  1. június 1-jén 196 ezer agrárgazdaság működött az országban az előzetes adatok szerint, 45 ezerrel (19 százalékkal) kevesebb, mint három évvel korábban – derül ki a statisztikai hivatal „Agrárium, 2023, előzetes adatok” című kiadványából.

A gazdaságok számának csökkenése az elmúlt években felgyorsult, tíz évvel ezelőtt még 100 ezerrel több gazdaság működött az országban – írják a KSH szakértői. Az elmúlt években is elsősorban a kisebb mezőgazdasági területet használó, néhány jószágot tartó gazdaságok hagytak fel a mezőgazdasági tevékenységgel, aminek eredményeképpen tovább nőttek a birtokméretek, illetve az átlagos állatlétszámok.

A gazdálkodások számának csökkenése mögött jól azonosítható okok (is) állnak. Az elmúlt években a növénytermesztők és az állattenyésztők is több, akár eddig nem tapasztalt nehézséggel néztek szembe. A növénytermesztőket az utóbbi időszakban a magas energiaárak, a gabonapiaci válság következtében megjelenő alacsony átvételi árak, továbbá a sok esetben magtárakban maradt gabona miatt kieső bevételek és a súlyos aszály is sújtotta. Az állattartókat az időről időre újra megjelenő állatbetegségek, a megnövekedett takarmány- és energiaköltségek a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozták – sorolja a KSH kiadványa.

Kik irányítják a gazdaságokat?

Az elmúlt három évben tovább folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése. A 65 éves és annál idősebb irányítók aránya a 2020. évi 35-ről 37 százalékra emelkedett. Az irányítók 23–23 százaléka a 45–54, illetve az 55–64 éves kategóriába tartozik. Az előbbi korcsoport aránya az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt, az utóbbié pedig csökkent. A 35 év alatti gazdálkodók aránya 4,9 százalék volt, csakúgy, mint 2020-ban.

Tíz irányítóból 7 férfi. A férfiak aránya a 25–64 év közötti korcsoportokban 73–75 százalékos, a 25 év alattiak esetében 80 százalék, míg a 65 éves és annál idősebb korosztályban 67 százalék.

2010 óta folyamatosan csökken azon gazdaságirányítók aránya, akik mezőgazdasági képzettség nélkül vezetik a gazdaságot. 2023-ban arányuk már csak 55 százalék volt, de még így is több mint 100 ezer gazdaságot mezőgazdasági képzettség nélkül irányítanak. Emelkedik a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya, 2023-ban minden kilencedik irányító ebbe a kategóriába tartozott. Emelkedett a legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező irányítók aránya is, részesedésük a 2010. évi arány több mint kétszerese volt, 2023-ban meghaladta a 34 százalékot.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva