16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

zöldség, zöldségpiac, piac, termelő

2021 I–III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A termelői árak átlagosan 16 százalékos növekedése elsősorban a növényi termékek áremelkedésével áll összefüggésben. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 34, illetve 37 százalékkal növekedett. A drágulás mögött az élénk nemzetközi kereslet, a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg, miközben a készletek jelentősen csökkentek világszerte. Az alma ipari feldolgozás céljára történő értékesítési ára ugyanakkor mindössze 27 forint volt kilogrammonként, ez a tavalyitól 35 százalékkal maradt el az idei jó terméseredmény következtében.

Az élő állatok és állati termékek 1,7 százalékos drágulását az élő állatok árának 1,8 százalékos mérséklődése, illetve az állati termékek 9,2 százalékos áremelkedése alakította. 2021 I–III. negyedévében a vágósertés ára 15 százalékkal csökkent. Felvásárlási ára márciusban jelentősen (20 százalékkal) nőtt, majd pár hónapig stagnált, azonban augusztusban és szeptemberben 5 százalékkal csökkent. A vágócsirke felvásárlási ára ugyanakkor – évekig tartó stagnálást követően – január óta folyamatosan növekszik. Az év első kilenc hónapjában az előző év első kilenc hónapjához képest 10 százalékkal nőtt, a szeptemberi havi árindex pedig már 18 százalék volt.

A termelő-felhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben (25 százalékkal) a műtrágyák. 2020 vége óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető, így a 2021. III. negyedéves műtrágyaárak 60 százalékkal voltak magasabbak a 2020 III. negyedévében mértnél. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése.

A takarmányok ára jelentősen, közel 25 százalékkal nőtt. Ezen belül az egyszerű takarmányok 36, a keveréktakarmányok 17 százalékkal kerültek többe. Az alapanyagárak növekedése miatt az elmúlt egy évben folyamatosan drágultak a takarmányok, az ugrásszerű emelkedés 2020 utolsó negyedévében kezdődött. Az előző negyedévhez képest 3,2 százalékkal voltak magasabbak az árak.

A növényvédő szerek 5,2, az állatgyógyászati készítmények 4,4 százalékkal kerültek többe az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 17 százalékkal volt magasabb.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva