Nagy várakozásokkal tekintenek a lízingcégek a Széchenyi Lízing MAX elé

vállalkozók, üzletemberek, lízing, eredmény

Körvonalazódnak olyan programok, például a Széchenyi Lízing MAX, amelyek a kkv-szektor kondícióit segítik, és amelyek 2022 második felében lendületet adhatnak a hazai lízingpiacnak – vélekedik a lízingszövetség főtitkára.

A gyengén induló első negyedév után reményteljesebb eredményekről számoltak be a hazai lízingpiac legjelentősebb szereplői. A Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentése szerint a finanszírozott összeg (420,2 milliárd forint) a Covid-járvány óta először érte el a 2019-es szintet. A lízing legnagyobb ügyfele a kkv-szektor, 75 százalékos részaránnyal, majd a lakosság és a nagyvállalatok következnek.

Az ingatlanlízing 2022 második negyedévében óriásit ugrott, igaz, hogy a növekedés egyetlen nagy projektnek tudható be, amellyel korrigálva a bővülés már „csak” 3–4 százalékos.

személy- és kishaszongépjármű finanszírozás hitelösszege ugyanakkor 4 százalékkal csökkent (darabszámban 21 százalékos volt a mínusz). Ennek hátterében elsődlegesen piaci okok vannak: az újautó forgalomba helyezések 11,4 százalékot estek az idei első félévben, a kishaszonjárművek piaca közel pedig 24 százalékot veszített.

mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 2021 első félévéhez képest 8 százalékot emelkedett, miközben a volumen közel 200 darabbal csökkent. Az új gépek körében a finanszírozott összeg 20 százalékkal növekedett, miközben a volumen gyakorlatilag stagnált. A használt gépek körében 15,86 milliárdról 13,31 milliárdra csökkent az érték az előző év azonos időszakához képest, 20 százalékos volumencsökkenés mellett.

nagyhaszonjármű-lízingpiac tovább tudott nőni 2022-ben az előző évhez képest, és továbbra is őrzi második helyét. A finanszírozott összeg 22 százalékkal, 87 milliárd forintra emelkedett, miközben a volumen 6 százalékkal bővült. Az eszközök ára emelkedett, azonban a forgalomba helyezések is jól alakultak: a nagyhaszon piac 24 százalékkal, a nehéz pótoké 8,5 százalékkal nőtt. Az építőipari gépek finanszírozása terén nem volt különösebb változás: az előző évhez képest alacsonyabb, mindössze 13,8 milliárd forint értékű volt a kihelyezések összege.

„Prognózisba nehéz bocsátkozni, hiszen az elmúlt hónapok, évek bizonytalansága nem változott. A kamatok emelkedése, a megugró költségek és számtalan egyéb tényező negatívan hatnak a piacra. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy vannak és körvonalazódnak olyan programok (pl. Széchenyi Lízing MAX), ahol a kkv-szektor hitelfelvételi kondícióit segítik. Az elmúlt időszak okán, valamint a fenntarthatóság jegyében is előtérbe kerül a környezetkímélő, megújuló energiát használó vagy akár termelő, környezetbarát eszközök finanszírozási igénye. Továbbá folyamatban van egy támogatott Zöld Lízing keretrendszer kidolgozása is” – mondta el Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva