Jagasics Hedvig

By 2019.07.09.március 6th, 2020Hiteles Történetek
Jagasics Hedvig

„A hitel segítségével mi magunk is megtanultunk egy picit vállalkozni”

A Jagasics Hedvig által alapított divatmárka több mint 10 éve, szinte a semmiből tört be a magyar, majd később a nemzetközi divatvilágba. A divatcég családi segítséggel indult, tulajdonosa és ügyvezetőjehisz a közös munkában, és abban, hogy egy vállalkozás csak akkor lehet sikeres, ha ismeri a saját határait.

Milyen volt az indulás?

Már 2007-ben, amikor nekikezdtünk, nagyon nagy kereslet volt a Sugarbirdmárkára, így először megpróbáltunk családon belüli kölcsönökkel egyre feljebb lépkedni a létrán, de eljött az a pont, amikor már nem lehetett a családi háttérre építeni. A kereslet volt az, ami eldöntötte azt, hogy valamilyen hitelkonstrukcióra szükség lenne, de mindenképp olyanra, ami biztonságos, és számomra isátlátható. Alapvetően az volt a cégünk koncepciója, hogy semmilyen egyéb hitelt nem használtunk, nem voltak pályázataink vagy óriás befektetőink. Mivel családi vállalkozásként indultunk, szerettük volna megtartani ezt a meghittséget, ezt a fajta átláthatóságot.

Mikor jutottatok el odáig, hogy valóban szükség lesz a hitelfelvételre?

2012-ben gondoltunk először arra, hogy a Széchenyi Hitel Program felé fordulunk, és megpróbáljuk a cégünket ennek segítségével fejleszteni. Azt szerettem benne, hogy mint mindent, ezt is apránként építettük fel. Nem arról volt szó, hogy hirtelen ránkömlik egy hatalmas hitelösszeg és nem tudjuk, mit kezdjünk vele, hanemfolyamatában kezdhettük el használni.

A Széchenyi Kártya Program segítségével évrőévre egyre magasabb összegűfolyószámlahitelt igényeltünk: először 10 millió forint volt a hitelkeretünk, ez az összeg ma már a többszörösérenőtt. Egy nagyon kedves ügyintéző segítségével minden évben új javaslatokat kapunk például az összeg növelésére vagy egyéb lehetséges hiteltermékre a Programon belül.

Az előre jutási lehetőségeken kívül még miben volt hasznos a hitel számotokra?

Amellett, hogy a vállalkozásunk évrőévre folyamatosan fejlődik, a hitel segítségével tanultunk meg mi magunk is vállalkozni, hiszen minden évben végigkellett néznünk, hogy melyek voltak a jó vagy épp kevésbé jó döntésink. Ez egyfajta biztonságot ad, hiszen mivel minden évben fel kell mutatnunk azt, hogy ezzel a pénzzel mi dolgozunk, maga a vállalkozás pedig előremutató és fejlődőképes, így mindig csak addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért. Próbáljuk a saját határainkat látni és meghatározni, miközben kihasználjuk a lehetőséget, amit egy ilyen hitelkonstrukció tud biztosítani.

Miben látod a hitel biztonságosságát?

 Alapvetően jellemző, hogy a vállalkozások félnek belemenni egy olyan vállalásba, amelynek utána nem tudnak megfelelni. Nem mondom azt, hogy nem kell kockáztatni, de mindig szem előtt kell tartanunk, hogy hol vannak a határaink, hogy azonnal tudjunk bizonyos helyzetekre reagálniés ne próbáljunk túl nagyot„szakítani”egyszerre, főleg, ha nem vagyunk biztosak valamiben. A szabadon felhasználható folyószámlahitel megadja azt a lehetőséget egy cééletében, hogy mi magunk döntsük el, mire van szükségünk, nem szorít minket keretek közé, azonban ott a kontroll, hogy annyit fogunk tudni igényelni, amennyire a cégünknek szüksége van és amennyit vissza is tudunk fizetni. Azon kívül, hogy ez egy nagyszerű hitellehetőség, egy éves kontroll is egyben.

Jagasics Hedvig

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva