Horváth Gyula

By 2019.05.09.március 6th, 2020Hiteles Történetek
Horváth Gyula

„Nem szabad megrettenni a hiteltől, inkább egy lehetőséget kell látni benne”

Horváth Gyula és csapata 2012-ben alapította cégét, nem sokkal Magyarország első műholdja, a Masat-1 űrbe juttatása után. Azóta eltelt hét év, a fejlesztő csapat pedig megállíthatatlanul fejlődik, azonban az Európában is egyedülálló irányhoz, amit a cég képvisel, olykor speciális pénzügyi lehetőségekre van szükség.

Mire volt elég hét év? Honnan hova jutottatok el?

Amikor elindítottuk a cégünket, akkor még a műegyetem falai között béreltünk területet. Mindössze néhány fővel kezdtük meg a munkát, mára pedig már több mint 40 fős irodát bérlünk és pontosan 42 kollégával dolgozunk elsősorban űripari területeken. Folyamatos fejlődést tudtunk elérni, laborokat is létesítettünk. Ezt az állandó előrelépést azonban csak – a már egy ízben módosított és azóta nagyobb összegű kerettel működő – cashflow simító hitellel tudtuk fenntartani. 

Miben különleges a ti szakterületetek mind szakmai, mind hitelkonstrukció szempontjából?

Amikor belevágtunk az űriparba, tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz azt önálló vállalkozásként végigvinni, mivel gyakorlatilag mi, tulajdonosok nem nagy, mozgósítható vagyonnal rendelkezünk, a szaktudásunkat tesszük bele a projektbe, az induló C3S Kft-be. Az űripar sajátos a finanszírozás terén: az ilyen kis cégeknek pénzügyileg kevésbé tud lehetőséget biztosítani, így el kell érnünk azt, hogy ezeket a hosszútávú projekteket utófinanszírozott módon valósítsuk meg. A választásunk végül a Széchenyi Kártya Programra esett, és ún. cash flow simítás céljával vettük fel, ugyanis ez a megoldás gyorsan és hatékonyan biztosította számunkra, hogy ezekbe a projektekbe nyugodtan belevághassunk.

A cég kifejezetten űripari területen tevékenykedik: a Masat-1 műholdon szerzett tapasztalatok alapján elkezdték a saját műhold platformjukat fejleszteni, amellyel különféle kutatóintézeteknek és ipari partnereknek biztosítanak könnyű elérhetőséget a világűrbe jutáshoz. Ezen kívül energia szétosztást is fejlesztenek nagy műholdakból, illetve más iparági területen is jelen vannak, de a legjelentősebb az űripar. Ez a kör Magyarországon még elég limitált és speciális: mindössze három nagyobb cég köré csoportosulnak a beszállítók, akik az űrtevékenységet végzik ipari oldalon.

Gördülékenyen ment a hitelfelvétel?

Nagyon meg voltam elégedve a hozzáállással az ügyintézők részéről, ahogy a hitelkérelem befogadását és az ügyintézést végigvitték. Minden gördülékenyen ment: gyakorlatilag sok kérdésemre már előre választ kaptam, mindig nagyon precízen biztosították az információkat és meglepően gyorsan lefutott az egész folyamat, majd a banki ügyintézés is.

Volt benned félsz a hitel felvétele előtt?

Alapvetően én a megfontoltság híve vagyok: hogyha valaki végig tudja gondolni – akár cégről, akár magánszemélyről beszélünk -, hogy mi a teljesíthető számára, akkor nem szabad megrettenni a hiteltől, inkább egy lehetőséget kell benne látni. Egy lehetőséget arra, hogy a megfelelő ütemű fejlődést biztosítsuk a vállalkozásunk számára.

Mindenképp fel kell mérni a lehetőségeket, és ez alapján kell eldönteni, hogy milyen hitelkonstrukciót válasszunk. Főleg az olyan specifikus iparági szegmensekben, mint a miénk is, ahol nagy időszakot kell áthidalni viszonylag rugalmas megoldással.

Horváth Gyula

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva