Dr. Losó Adrienn és dr. Losó Viktor

Dr. Losó Adrienn és dr. Losó Viktor

Bár a Losó család két generációja már 20 éve stabilan irányítja a vállalkozást, az energiaválság idején gyors és megbízható segítség kellett.

Hatalmas segítség volt a Széchenyi Kártya Program likviditási, illetve folyószámlahitele. A KAVOSZ beruházási hitelével pedig sikerült egy 500kW-os napelemparkot telepítenünk a tetőre, amire nagyon büszkék vagyunk.

Az innováció, a digitalizáció és a szervezetfejlesztés a három legfontosabb pillér, ami ahhoz kell, hogy egy vállalat képes legyen a jövőben is fennmaradni.

A Mirelite márkát bizonyára senkinek nem kell bemutatni, hiszen az üzletek hűtői egész évben roskadoznak a kis eszkimós fagyasztott termékektől. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy mindez a 100%-ig magyar tulajdonú Mirelite Mirsa Zrt.-nek köszönhető. Bár a Losó család két generációja már 20 éve stabilan irányítja a vállalkozást, az energiaválság idején gyors és megbízható segítség kellett.
 
A vállalkozás története igazán színes, hiszen számos tulajdonos- és generációváltást megélt az elmúlt 40 évben. Hogyan került hozzátok?
A Mirelite Mirsa Zrt.1981-ben zöldmezős beruházásként indult, először a Schöller, majd a Nestlé tulajdonában volt, 2003 januárjában pedig 100%-ig magyar tulajdonba került. Azóta családi vállalkozásként üzemelünk. 2012 volt a generációváltás első időszaka, amikor a testvéremmel közösen átvettük az operatív igazgatási részt. Édesapám az igazgatóság elnökeként továbbra is a háttérben tevékenykedik.
 
A ti példátok is nagyon jó mutatja, hogy néha még a legstabilabb vállalkozásoknak is kell egy kis pénzügyi segítség. Nálatok miért volt erre szükség?
Mivel fagyasztott termékekkel foglalkozunk, rendkívül nagy az energiafogyasztásunk, hiszen nem tudjuk kikapcsolni a gépeket, a tárolókban folyamatosan biztosítanunk kell a -25 fokos hőmérsékletet. Az utóbbi 1-2 évben viszont elindult egy olyan erős energiaár-robbanás, hogy muszáj volt valahogy csökkentenünk ezt a terhet. Emellett szintén jelentős költség, hogy nekünk a zöldségeket és gyümölcsöket mindig nyáron, a szezonban kell megvásárolnunk, majd ezeket tároljuk, és a következő 1-2 évben tudjuk csak eladni. Ehhez hatalmas segítség volt a Széchenyi Kártya Program likviditási, illetve folyószámlahitele. A KAVOSZ beruházási hitelével pedig sikerült egy 500kW-os napelemparkot telepítenünk a tetőre, amire nagyon büszkék vagyunk.
 
Mit gondoltok, milyen kihívásokra kell felkészülni a jövő vállalkozóinak?
Az új generációnak mindenképpen fel kell venni a lépést a technológia fejlődésével. Egy vállalkozás életében nagyon fontos az, hogy mindig előre tudjon gondolkodni. Az innováció, a digitalizáció és a szervezetfejlesztés a három legfontosabb pillér, ami ahhoz kell, hogy egy vállalat képes legyen a jövőben is fennmaradni.

Dr. Losó Adrienn, Dr. Losó Viktor
Mirelite Mirsa Zrt.
mirelitemirsa.hu

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva