Bolyki János

Bolyki János

A bérek fizetéséhez, a megműveléséhez szükséges eszközök, a növényvédő szerek és a palackok, megvásárlásához nagyon jól jöttek az új konstrukciók, amiket a KAVOSZ-nál nagyon gördülékenyen meg is kaptunk.

Az egyik fő pillérünk a bor értékesítése a gasztronómiában. Az éttermek leállásával ez a vonal nagyon lecsökkent.

A KAVOSZ már korábban is segített minket, és most itt a járványnak és a lezárásoknak köszönhetően muszáj volt lépnünk.

Ha Egerre gondolunk szinte minden magyar fejében rögtön megjelennek a finomabbnál finomabb egri borok, illetve a szőlészetek és borászatok sokasága. Bolyki János pincészete azonban nem elégszik meg az egri bikavér készítésével. Borai az első nevezéstől kezdve minden évben díjakat zsebelnek be a bordeaux-i Challenge du Vin borversenyen, melyet a borok olimpiájaként tart számon a szakma. A kőbányába épült borászat ötvözi a sok tonnás sziklafalak és a modern épületek sajátosságait, a ferde tetős fogadóterem – mely János szerint a világ legnagyobb buszmegállója – pedig évről évre számos rendezvénynek ad otthont.

Mikor döntöttél úgy, hogy belefogsz a borkészítésbe?
Elég fiatalon kezdtem el szőlészettel foglalkozni, 23 évesen már egy 11 hektáros telepítésbe kezdtem. Akkor 5 napszámossal, illetve az unokatestvéremmel dolgoztunk. Aztán amikor 2002-ben termőre fordult ez az ültetvény, akkor újabb telepítésekbe kezdtem és mára egy 27 hektáros gazdaságot művelünk 20 emberrel.

Úgy látom, hogy itt nem csak a boré a főszerep.
A borkészítést és a szőlőtermesztést próbáljuk egy kicsit komplexebbé tenni, ezért több rendezvényhelyszínünk is van. Van egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvénytermünk, illetve egy kóstolótermünk, ami hétfőtől vasárnapig nyitva tart. Udvarunkon pedig több ezres nagykoncerteket is tudunk szervezni. Borkóstolókra, esküvőkre, céges csapatépítő tréningekre, fesztiválokra, zenei rendezvényekre és konferenciákra is várjuk vendégeinket itt, a Bolyki Borászatban.

Ezek szerint több lábon álltok.
Igen, bár a Covid-járvány két oldalról is sújtotta a vállalkozást. Az egyik fő pillérünk a bor értékesítése a gasztronómiában. Az éttermek leállásával ez a vonal nagyon lecsökkent. Csak nagyon kevés étterem merte bevállalni a házhozszállítást. Volt ugyan olyan vendéglátóegység, ami ajánlotta borainkat a rendelés mellé, de hát ez nyilván nem ugyanaz, mint mikor beül az ember az étterembe és rendel magának egy jó Bolyki bort a vacsorája mellé. Ez azért nagyon nagy visszaesést jelentett. Ennek kiküszöbölésre igyekeztünk erősödni a multikban, tehát az üzletekben, áruházakban próbáltunk minél több borral a polcokra kerülni. A másik problémát a helyi rendezvények lemondása okozta. Nagyon sok foglalásunk volt, de sorban elmaradtak ezek az események. Ezt nehéz volt átélni, nem volt könnyű ránézni az üresedő naptárra.

Akkor ezért döntöttetek a hitelfelvétel mellett?
A KAVOSZ már korábban is segített minket, és most itt a járványnak és a lezárásoknak köszönhetően muszáj volt lépnünk. Szerencsére nagyon kedvező hiteleket sikerült felvennünk. Az Agrár Széchenyi Kártya és a Széchenyi Likviditási Hitel nagy segítséget jelentett. Éppen egy beruházás közepén voltunk, és ez olyannyira megterhelte a büdzsét, hogy muszáj volt valamiből működtetni a céget. A bérek fizetéséhez, a megműveléséhez szükséges eszközök, a növényvédő szerek és a palackok, megvásárlásához nagyon jól jöttek az új konstrukciók, amiket a KAVOSZ-nál nagyon gördülékenyen meg is kaptunk.

A helyzet stabilizálódásával milyen terveitek vannak?
Azért nem állt le az élet, nagyon sok elképzelésünk és tervünk van a jövőre nézve. Az egyik legfontosabb az, hogy az új feldolgozónk hiteleit törlesszük és fizessük. A másik pedig, hogy itt szálláshelyeket alakítsunk ki, hiszen ezáltal tovább bővülne a Bolyki Pincészet repertoárja.

Bolyki János
Bolyki Pincészet
bolkyipinceszet.hu

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva