Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a „Magyar Érdemrend Tisztikeresztje” kitüntetést vehette át

Krisán László, Magyar Érdemrend Tisztikereszt

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta részére a nemzeti ünnep alkalmából.

Krisán László szakmai pályafutását a Konsumex Külkereskedelmi vállalatnál, majd a Skála Rt.-nél kezdte.

A 2000-es évek elején csatlakozott Demján Sándor cégcsoportjához, ahol 18 éven át, Demján Sándor haláláig elnöki főtanácsadóként és a Demján Csoport alelnökeként dolgozott. Olyan meghatározó projektekben működött közre, mint a Tóváros projekt, a Korda Filmstúdió és a Gránit Bank létrehozása.

2003-ban nevezték ki a Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójának. Irányítása alatt a Program folyamatosan alkalmazkodik a valós vállalkozói igényekhez. A Program immár 20 éve a magyar gazdaságpolitika és gazdaságstratégia meghatározó pénzügyi eszköze, szerves része volt a 2020-as Covid-válságot kezelő magyar gazdaságvédelmi akciótervnek, és az újraindítási akcióterv keretein belül az állam kiemelt támogatásával ma is a legkedvezőbb feltételekkel biztosít forrást a kkv szektor számára. Olyan, a magyar vállalkozások számára biztonságot és kiszámíthatóságot jelentő múlttal rendelkezik, amelyet egyetlen más európai állami támogatottságú program sem képes felmutatni

Állítása szerint „ez egy olyan munka, amelyet nem lehet a háttérből végezni: folyamatosan a frontvonalon kell állni és az ott tapasztalt impulzusok alapján olyan döntéseket hozni, amelyek a vállalkozások széles körére képesek hatást gyakorolni.”

Az MKIK elnökségének tagja, 2016 és 2021 között alelnöke, és egyben az EU-és hazai források kollégiumának elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, és a Kereskedelmi Tagozat elnöke.

Aktív szerepet vállal társadalmi és gazdasági területeken egyaránt: tagja a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztályának; az uniós kereskedelmi szövetségeket tömörítő EuroCommerce szervezet board testületének tagja; gazdasági és üzleti tapasztalatai írásos formában megjelentek az ösztönző állami modellről, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságkezelésről szóló „Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok”, valamint „Az ösztönző állam válságkezelése I.” című szakkönyvekben. 2021-ben a Széll Kálmán Alapítvány tagjának választották.

Krisán László a magyar gazdaság több területén is példaértékű munkát végzett és végez ma is, mindig kiállt a hazai tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése mellett, így közvetetten támogatva a magyar gazdaság versenyképességének mindenkori javítását, továbbá hazai és nemzetközi szinten is jelentős erőfeszítéseket tett a kiskereskedelem támogatásáért. Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozása óta elkötelezett a fejlesztéspolitika támogatásáért, a hazai és EU-s pénzügyi források összhangjának megteremtéséért.

A magyar gazdaság, valamint a hazai kis- és középvállalkozások előmozdításáért tett több évtizedes munkájának elismeréseként 2007-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt, valamint 2004-ben és 2010-ben a Magyar Gazdaságért Díj kitüntetésekben részesült. Ezen felül a Budapesti Corvinus Egyetem 2019-ben a kimagasló szakmai munkájáért Ezüst Corvina díjban részesítette.

Elért eredményeit sohasem csak saját magának tudta be. Filozófiájának fontos eleme a csapatmunka és csapatszellem. Életútjáról szóló nyilatkozataiban rendszeresen visszaköszön az alábbi gondolat: „Szakmai életutamat jelentősen meghatározta az, hogy mindig kiváló vezetőkkel és munkatársakkal dolgozhattam, és dolgozhatok együtt. A munka közös, így az eredményeket is csak közösen szabad értelmezni.”

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva