Vállakozás kisokos: vállalkozás indítása és üzleti terv készítése

üzleti terv készítése

Legyen szó egyéni vállalkozásról vagy több főt foglalkoztató cégformáról, az alapítást hosszas és alapos mérlegelés kell megelőzze. Nem csupán azt kell megfogalmaznunk magunkban, mit szeretnénk csinálni, hanem azt is, hogyan érjük el általa a fenntartható működést és az anyagi sikert.

A vállalkozás indításának alapfeltétele egy „ötlet”, ami meghatározza, mi teszi sikeressé a cégünket. Meg kell vizsgálnunk, hogy az általunk elképzelt megoldás mennyire versenyképes a piacon, illetve profitábilissé tudjuk-e tenni a saját gazdasági környezetünkben. Érdemes alaposan szemügyre venni a sikeres konkurens vállalkozások módszertanát, termékkínálatát és szolgáltatását.

Ha úgy érezzük, kellő mennyiségű szubjektív benyomást gyűjtöttünk, kezdjük el felépíteni a tökéletes üzleti terv alapjait. Ennek a dokumentumnak kell tartalmaznia a leendő vállalkozásunk céljait, illetve a célok elérését biztosító stratégiát.

Az üzleti terv készítése során fordított időrendi sorrendben kell haladni; elsőként a hosszútávú terveket határozzuk meg (min. 5 éves ciklus), ezt követően építjük fel a középtávú célokat (3-5 év), végül a rövidtávú célok leírása következik.

Az üzleti tervnek választ kell adnia a legfontosabb működési kérdésekre; milyen termékeket és szolgáltatásokat szeretnénk értékesíteni, melyek a legfőbb célközönségeink, hogyan érhetjük a vásárlóinkat és ügyfeleinket, mekkora büdzsét kell biztosítanunk a működés és a növekedés fenntartása érdekében, illetve mekkora bevételt és profitot tudunk megvalósítani?

Az üzleti terv a validálás legfontosabb eszköze; önmagában nem alkalmas arra, hogy egy vállalkozás versenyképességét meghatározza, viszont képet ad arról, ha a teljesülés veszélybe kerül. Láthatóvá válik, melyek azok a területek, ahol a hiány vagy a kockázat keletkezik. Ezáltal egy megfelelően összeállított üzleti terv tökéletesen alkalmas kockázatelemzés készítésére.

Ha megfelelő üzleti tervvel rendelkezünk, könnyedén kijelölhetjük a legfontosabb mérföldköveket, amelyek a hosszútávú tervek teljesülésének feltételeit képezik. Nem mellesleg a megfelelő dokumentációnak köszönhetően lehetőség nyílik az üzleti partnerek és befektetők körének kibővítésére.

A kkv szektorban a 10-40 oldalas üzleti tervek jellemzők.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva