Útravaló a jövő évre: Mi a közös a sikeres vállalkozásokban?

meeting, megbeszélés, nő, laptop

Noha nincs általános sikerrecept, és a vállalkozók is másként értelmezik a siker fogalmát, néhány közös tulajdonság bátran megfogalmazható a sikeres cégekkel kapcsolatban. Mi a közös bennük?

A sikeres cégeknél jellemzően érvényesül a szubszidiaritás elve, vagyis a döntések azokon az alacsonyabb szinteken születnek meg, ahol a legtöbb információ és releváns tudás áll rendelkezésre. Ezzel együtt a munkáltatók és a vezetők igyekeznek pozitív légkört teremteni, odafigyelve arra is, hogy folyamatos elismeréssel motiválják a munkatársakat, hozzásegítve őket a saját céljaik eléréséhez. A pozitív légkör eredményeképpen csökken a fluktuáció, illetve javul a munkáltatói márka megítélése, ami megkönnyíti a szabad pozíciók betöltését.

A sikeres vállalkozások esetében a munkavállalók élvezik a vezetők bizalmát. A jó vezető végig követi a munkafolyamatokat, de nem törekszik arra, hogy operatív szinten minden egyes lépésnek a részese legyen. A vezetőnek ismernie kell a munkavállalóit és tudnia kell, kinek milyen jellegű és mértékű támogatásra van szüksége.

A sikeres vállalkozásokat az eredményes dolgozók építik fel, ezért rendkívül fontos, hogy a szervezet minden szintjén jelen legyen a tudás és a tanulás iránti vágy. Az alsóbb szinteken dolgozó munkavállalkozóknak érezniük kell, hogy a fejlődés előléptetést és anyagi megbecsülést jelent számukra. A vezető pozícióban dolgozó munkatársakat is érdekeltté kell tenni abban, hogy hajlandóak és képesek legyenek tanulni a beosztottjaiktól, a feletteseiktől, a partnereiktől vagy akár trénerektől és független szakértőktől.

Egyedül gyorsabb, de csapatban messzebb jutni – szól a mondás. A sikeres cégek erősítik a kollektív sikerélmény megélésének lehetőségét, ezzel is ösztönözve a dolgozókat, hogy a munkahelyüket pozitívan ítéljék meg. A közös célok kitűzése és elősegítése egyértelműen jó irányba mozdítja el a vállalkozás eredményességét.

A sikeres vállalkozások jó anyagi helyzetben vannak és hajlandóak tisztességes, sőt, kimagasló bérezést biztosítani a munkavállalók részére. A jó anyagi helyzet, a magas bevétel és a profitcélú tervek megvalósulása a sikeresség legalapvetőbb feltétele.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva