Új GINOP-felhívás „vállalatok innovációs tevékenységének támogatására”

By 2020.02.10.március 18th, 2020Az Én vállalkozásom
Kavosz GINOP innováció

Elindult a „Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása” című (GINOP-2.1.9-20) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás keretében azon projektek támogathatók, melyek rendelkeznek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKIH) által kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleménnyel.

A felhívás célja az előminősítéssel rendelkező vállalkozások kísérleti fejlesztéseinek támogatása oly módon, hogy a támogatásban részesülők alkalmasak legyenek a korszerű, digitális vagy Ipar 4.0-as megoldások kifejlesztésére, gyártására, szállítására és beüzemelésére közép- illetve nagyvállalkozások számára – olvasható a tervezetben.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) 4,36 milliárd forint. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A feltételeknek megfelelő projektek 20 millió forint – 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

Önállóan támogatható tevékenység: kísérleti fejlesztés

Kísérleti fejlesztés: meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is.

A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások prototípusainak és kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése. Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan prototípusok és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen.

A kísérleti fejlesztésbe még akkor sem tartoznak bele azok a szokásos vagy időszakos változtatások, amelyeket meglévő termékeken, gyártósorokon, előállítási eljárásokon, szolgáltatásokon és egyéb folyamatban lévő műveleteken végeznek, ha e változtatások fejlesztésnek minősülnek – hívja fel a figyelmet a felhívás tervezete.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2020. március 13-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva