Top 10 mezőgazdasági trend 2021-ben

digitalizáció, mezőgazdaság, termés, termelés

Korunk mezőgazdaságának legfőbb kihívása alkalmazkodni a változó éghajlat által létrehozott körülményekhez. Új technológiákra van szükségünk, amelyek megoldást kínálnak a fenntartható fejlődés megteremtésére, illetve a termőföldek megőrzésére.

  1. Légi képalkotás mind gyakoribb használata

Egyre több mezőgazdasági termelő veszi igénybe a műholdas képalkotás és a dróntechnológia vívmányait. Ezek a high-tech megoldások segítséget kínálnak a termésváltozás feltérképezésében, illetve a nyereség maximalizálásában.

  1. Fókuszban a vízgazdálkodás

A szélsőséges időjárási események veszélyt jelentenek a termésstabilitásra. A fejlett vízgazdálkodási infrastruktúrák védelmet jelentenek az aszálykárokkal szemben, így nagymértékben csökkenthetik a terménykiesésből származó károkat.

  1. Regeneratív mezőgazdaság

Az éghajlatváltozással és az időjárási ingadozásokkal kapcsolatos aggodalmak miatt a fogyasztók előnyben részesítik a regeneratív gazdaságokból származó terményeket. A kifejezés elsősorban a csökkentett talajművelést és a talaj széndioxid-tartalmának megkötését célzó gazdaságokat foglalja magába.

  1. A nitrogén tudatosabb használata

A nitrogén-oxid légkörre gyakorolt hatása miatt a nitrogénműtrágyák tudatos alkalmazására van szükség. Fejlett rendszerek szükségesek, amelyek segítséget jelentenek a növények számára szükséges nitrogénmennyiség kijuttatásában, de segítenek megelőzni a túladagolásból származó környezetszennyezést.

  1. Digitális információmegosztás

A világjárvány egyértelművé tette, hogy a digitális kommunikáció is lehet hatékony. Sőt, a digitális tér tökéletes platformot kínál az információk megosztására, kérdések megválaszolására és tanácsadására…

  1. Lokális időjárási adatok

Helyszíni érzékelőkre van szükség, amelyek lehetővé teszik a szélerősség, a csapadékmennyiség és a hőmérséklet azonnali és pontos leolvasását. Az adatkezelő szoftvernek köszönhetően lehetőség nyílik a permetezési, öntözési és betakarítási munkálatok optimális elvégzésére.

  1. Pontos hozamelőrejelzések

Az új technológiák lehetővé teszik a gazdák számára, hogy gyorsan és pontosan megjósolják a hozammennyiséget még a termés betakarítása előtt. Ennek köszönhetően optimális feltételekkel értékesíthetik a terményeiket, akár jelentős plusz profitra téve szert.

  1. Beruházások a zártterű gazdálkodásban

A mezőgazdasági kisvállalkozások számára nagyszerű lehetőségeket teremt a konyhakerti növények termesztése. A friss és egészséges bio élelmiszerek iránti kereslet évről évre növekszik.

  1. Csúcstechnológia a szántóföldi munkálatokban

Az angol „Field Mapping” kifejezés olyan csúcstechnológiát takar, amely gépi adatvezérléssel segíti a pontosabb ültetést, permetezést és betakarítást. A BusinessWire szaklap szerint a modern mezőgazdaság egyik legjelentősebb innovációjáról beszélünk.

  1. Adatintegráció

Még ha elegendő információval is rendelkezünk a terméshozamokról, a ráfordítási költségekről, a talajtípusról és az időjárási viszonyokról, ezeknek az adatoknak az integrálása kulcsfontosságú a hasznosítás érdekében. A valós időben feldolgozott adatok hatalmas segítséget jelentenek többek között az optimális ültetési mélység megválasztásában.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva