Ökológiai állattartás – Az élelmezésbiztonság alapja

disznó, ükológiai állattartás

Az ökológia állattartás méltatlanul kevés figyelmet kapott az utóbbi években, noha a bio növénytermesztés kultúrája egyre meghatározóbb az élelmezésbiztonsági és környezeti sajátosságainak köszönhetően.

Az ökológia állattartás elválaszthatatlan a bio növénytermesztéstől, hiszen a teljes körű gazdálkodás csakis az öko-gazdálkodás szakmaiságával alapozható meg. A jövedelmezőség biztosítása érdekében a takarmányozás meghatározó lehetőségeinek kellő ismeretére van szükség.

Az ökológiai állattartásnak köszönhetően a fogyasztók visszanyerhetik az egészséges élelmiszerhez jutás alapvető jogát. A múlt század ’60-as, illetve ’70-es éveiben „iparosított” növénytermesztés és állattenyésztés az élelmiszer-alapanyagok és termékek zuhanásszerű minőségromlását eredményezte; az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek szintetikus vegyszermaradványokkal és bomlástermékekkel szennyeződtek, miközben az ásványianyag- és vitamintartalmuk jelentősen csökkent. A szállítási és forgalmazási terhelés miatt megnőtt a tartósítószerek használata, illetve megjelentek az úgynevezett természetidegen élelmiszerek, amelyek csak „nyomokban tartalmaznak” természetes összetevőket.

Mindezek figyelembevételével kijelenthető, hogy a zárt tartású, jelentős élelmiszerbiztonsági kockázattal rendelkező, állatkínzó, gyenge hús-, tej- és tojásminőséget kínáló iparszerű technológiák helyett korszerűbb, tisztább és egészségesebb állattartásra van szükség. Kizárólag a tartásminőség javítása – beleértve az egészséges takarmányozást – képes csökkenteni az élelmiszerbiztonsági kockázatokat, illetve képes szavatolni az élelmiszerlánc általános ellenőrizhetőségét.

Nem megkerülhető az állatjólét kérdése sem. Az „ipari” állattenyésztés teljes egészében figyelmen kívül hagyja a természetes állati igényeket, holott számos kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy az ökológiai tenyésztésben nevelkedő állatok esetében alacsonyabb a különböző megbetegedések gyakorisága.

Végezetül hangsúlyozni kell, hogy az ökológiai állattartás az élelmiszerbiztonsághoz és az állatjóléthez köthető előnyei mellett a természeti élőhelyek fenntarthatóságát is szolgálja; noha a környezeti terhelés még a bio gazdálkodással sem szüntethető meg teljes egészében, jelentősen csökkenthető.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva