Műholdas képalkotás és dróntechnológia a mezőgazdaságban

drón, légi képalkotás

Az űrkutatásban és a katonai fejlesztésekben használt technológiák a mezőgazdaság számára innovatív megoldások sorát kínálják; elősegíthetik a növénytermesztés hatékonyságát, jobb terméshozamokat eredményezhetnek, illetve csökkenthetik a műtrágya felhasználás és az öntözés mértékét.

Az agráriumban forradalminak számító újítások alapját olyan digitális távérzékelő rendszerek alkotják, amelyek különleges optikával és szenzorokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a talaj összetételének távolról történő vizsgálatára. Sőt, további innovatív technológiák bevonásával ezek az eszközök öntözési rendszereket, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket is adatalapú információkkal láthatnak el.

Noha az űrtechnológia a hiperspektrális képek feldolgozására és osztályozására szolgáló neurális hálózatok létrehozására tökéletesen alkalmas, mára bebizonyosodni látszik, hogy a precíz helymeghatározást megkövetelő mezőgazdasági tevékenységek földi szenzorok fejlesztését követelik meg. Ez elsősorban a műhold által megszerzett hiperspektrális információk lassúságával magyarázható; földi érzékelők esetében nagyságrendekkel kisebb mennyiségű optikai adatra van szükség a pontos képalkotás érdekében.

Az új technológiák lehetővé teszik az öntözőrendszerek jobb kihasználhatóságát. A hiperspektrális szenzorok által alkotott képek több információval szolgálnak, mint a hagyományos fotók vagy az emberi szemrevételezés. A szenzornak köszönhetően a rendszer valós idejű döntést képes hozni, szükség van-e öntözésre, illetve mekkora mennyiség kijuttatása szükségszerű. Ezzel a megoldással nem csak a terméshozamok növelhetők, illetve az aszálykárok csökkenthetők, hanem a felhasznált vízmennyiségek is optimalizálhatók.

A jövő kihívása, hogy a műholdas képalkotás és dróntechnológia vívmányi széleskörűen elérhetők legyenek a gazdák számára. Ma már olyan alkalmazások állnak rendelkezésre, amelyek a megfelelő optikával szerelt drónok segítségével képesek felmérni egy kijelölt területen a haszon- és gyomnövények arányát, valamint képesek felfedezni és jelezni a növénybetegségek és kártevők megjelenését is.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva