Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban

alma, hordó, gyümölcsös

Mára a magyar agráriumban is kiemelkedő jelentőségűvé vált a minőség. A modern mezőgazdaság alapvető feltétele, hogy az alkalmazott eszközök, anyagok, szolgáltatások, technológiák és módszerek minősége megfeleljen a nemzetközi és hazai előírásokban megfogalmazott követelményeknek.

A fogyasztói tudatosság és a piaci verseny rávilágított arra, hogy az élelmiszergyártás, illetve az előállításban alkalmazott folyamatok biológiai, vegyi és fizikai veszélyforrásokat rejtenek. Ennek tudatában kijelenthető, hogy minőségbiztosítást kiemelt jelentőségűként kell kezelni a mezőgazdaságban is.

A szennyezett mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek globálisan évi több milliárd dollár kárt okoznak a nemzetgazdaságoknak. Ennek fényében az élelmiszerbiztonság területén bevezetett változások szükségességéhez nem fér kétség. Az intézkedéseknek megelőzőnek és rendszerszerűnek kell lenniük a hatékonyság érdekében, amelyeket kormányzati testületek ellenőriznek.

A kormányzati szerepvállalás jelentőségére világítanak rá az élelmiszeriparban megjelenő globalizációs folyamatok is; ma már kizárólag kormányzati testületek lehetnek képesek az élelmiszerek biztonságának és minőségének szavatolására olyan globális környezetben, ahol a láthatatlan piaci szereplők, a határokon átnyúló nemzetközi kapcsolati hálózatok, a tőke és az információkoncentráció, valamint a termelési potenciálok nemzetközi kihasználása mindennaposnak számítanak.

A kormányzati testületek szerepvállalása azért is kiemelt jelentőségű, mert gyakorlati példák azt mutatják, hogy a termesztés, betakarítás és szállítás során szennyezett termények könnyedén bejuthatnak az élelmiszerláncba, potenciális veszélyforrást jelentve a fogyasztók számára.

Mindezek fényében bebizonyosodott, hogy nagy szükség van olyan dokumentált irányítási rendszer bevezetésére, amely a termesztésben, feldolgozásban és kereskedelemben dolgozók számára is világos iránymutatást ad. A rendszer sarokpontjait a megfelelő mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása, az élelmiszerbiztonsági követelmények betartása, valamint a munkavállalók egészségének biztosítása képezhetik.

A mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára az ISO 22000 és az ISO 9001 szabvány bevezetése kínál minőségi előrelépést.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva