Mik a legfontosabb aktuális tudnivalók az ESG jelentéstétellel kapcsolatban?

ESG jelentéstétel, fenntarthatóság

Az ESG jelentéstétel kiemelkedő fontosságú a kormányok, a befektetők és pénzügyi szabályozók számára, akik egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vállalatok nem pénzügyi teljesítményére.

Az ESG jelentés egy olyan dokumentum, amely egy vállalat nem pénzügyi teljesítményét mutatja be az Environmental (környezetvédelmi), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítási) szempontok alapján. Az ESG jelentés tartalmazza az üvegházhatású gázkibocsátást, energia- és vízfelhasználást, hulladékgazdálkodást, biodiverzitást, egészségügyet, sokszínűséget, emberi jogokat, adatvédelmet és üzleti etikát. Ezek a jelentések ösztönzik a vállalatokat a fenntarthatósági célok kitűzésére, az ESG teljesítményük mérésére, fenntarthatósági kockázatok kezelésére és értékteremtésre a környezet és az érdekelt felek számára.

Az Európai Unió átfogó intézkedéscsomagot hozott létre a fenntartható tevékenységek támogatására, amely magában foglalja a vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelvet (CSRD). Ez az irányelv a korábbi, nem pénzügyi információk közzétételéről szólót módosítja (NFRD), és kötelezővé teszi az ESG jelentéseket nagyjából 50 000 európai vállalat számára. A jelentéseket a vállalatoknak az üzleti jelentés részeként, digitálisan, XHTML formátumban kell bemutatniuk, biztosítva az információk következetességét és átláthatóságát. 2024. január 1-jétől azoknak az NFRD kötelezett vállalatoknak indul az ESG jelentéstételi kötelezettség, akik 500+ munkavállalóval rendelkeznek és/vagy közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatok.

Az ESG jelentéstétel folyamatának kialakítása és menedzselése kihívást jelenthet azoknak a vállalatoknak, akik eddig nem foglalkoztak ilyennel. Nem csak a 2024-től érintetteknek, hanem a kisebb vállalatoknak is érdemes minél előbb felkészülnie ebben a témában. Az egyik legfontosabb lépés az ESG mutatók kiválasztása és a felelősségi körök tisztázása. A vállalatoknak először elemzéseket kell végezniük, workshopokat és tréningeket kell szervezniük, és fel kell mérniük az ESG jelentéstételhez szükséges alapállapotot. Az ideális folyamat hosszú távú tervezést igényel, és a vállalatoknak minél előbb meg kell kezdeniük a felkészülést. Az ESG jelentéstétel kiemelkedő fontosságú a vállalatok és az érintett felek számára, hiszen az európai szabályozások azt mutatják, hogy a fenntarthatóság egyre fontosabb téma lesz a jövőben az üzleti világban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva