Miért jó a biotermesztés?

By 2022.06.21.július 19th, 2022Az Én vállalkozásom
bio zöldség, termesztés

A biotermények előállítása során nem alkalmaznak szintetikus növényvédőszereket, ennek köszönhetően – a szennyeződés kockázatának elkerülését feltételezve – nincs bennük kimutatható szermaradvány.

Ezzel szemben a konvencionális mezőgazdasági termelésben a szintetikus gombaölő vagy rovarölő szerek alkalmazása elterjedt gyakorlat. A maradványaik sok esetben a terményekben is megjelennek, így azok az emberi szervezettel közvetlen módon kerülnek kapcsolatba. Noha a szermaradvány-szint az esetek többségében az egészségügyi határérték alatt marad, egy-egy terményben rendszerint többféle szermaradvány és szintetikus molekula mutatható ki. Ez általánosságban elmondható, legyen szó konvencionális zöldség-, gyümölcs- vagy gabonatermesztésről.

A biotermékek – természetükből adódóan – nem tartalmazhatnak ízfokozókat, adalékanyagokat, tartósítószereket és más szintetikus vegyületeket. Ennek megfelelően a polcokra kerülő terményeknek frisseknek kell lenniük.

A bio termények termesztése nem csupán az élelmiszerbiztonság alapjait segít megteremteni. A biogazdálkodók vegyszerrel nem kezelt magokat használnak, így biztosított, hogy a fiatal növények is megfeleljenek a biogazdálkodás szigorú követelményeinek. Az előállításuk lehetővé teszi a környezetünk és a természetes vizeink védelmét, hiszen kisebb környezeti terhelést jelentenek a megművelt talaj számára.

A biotermesztés nagyon fontos feltétele a genetikailag módosított szervezetek, illetve azok származékainak mellőzése. Ez nem csupán az emberi fogyasztásra termesztett élelmiszerekre vonatkozóan igaz, hanem az állati takarmányozás céljaira előállított terményekre is.

Ebből látható, hogy a biotermesztés állatjóléti szempontokat is szolgál. Az ökológiai gazdálkodás elképzelhetetlen lenne megfelelő minőségű és „tisztaságú” állati takarmányok nélkül. Ezek a termények, illetve a preventíven alkalmazott antibiotikumok és növekedési hormonok elutasítása garantálja, hogy az állatok megfelelő életminőséget élhessenek. Az ilyen jellegű gazdálkodásban nem megengedett az állatok csonkítása, ami a hagyományos állattartásban különböző formában sajnos a mai napig előfordul.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva