Mezőgazdasági gépek tavaszi szervizelése

mező, szántás, mezőgazdasági gép

A mezőgazdasági gépek állapotmegóvásának feltétele a rendszeres átvizsgálás és karbantartás. A legtöbb gazda már jóval korábban elvégezte ezeket a feladatokat, de előfordulnak olyanok is, akik elmulasztották megtenni vagy valamiért az utolsó utáni pillanatra hagyták ezeket.

A szakemberek gyakran felhívják a figyelmet a karbantartás fontosságára. A téli időszak tökéletesen alkalmas a szervizelési feladatok elvégzésére, így a tavasz beköszönte előtt a géppark kifogástalan állapotba hozható. A karbantartásnak köszönhetően elkerülhetők a meghibásodások, amelyek a munka felfüggesztését vonják maguk után.

Jó esetben a géppark tavaszi felkészítése már a szezonvégi leállással megkezdődik. Ekkor kell elvégeznünk a gépek átvizsgálását és állapotfelmérését. Nem elegendő a szemrevételezés és a megkocogtatás; egyes gépek esetében teljes körű műszaki felülvizsgálatra, illetve diagnosztikai vizsgálatra van szükség.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a felülvizsgálatra abban az esetben is szükség van, ha nem észleltünk rendellenes működést vagy hibára utaló jelet. Ha ezt megtettük az őszi munkálatok végeztével, már semmi dolgunk.

Az elhanyagolt szervizelés komoly problémák forrása lehet. Az esetleges meghibásodások a munkavégzés kényszerű megszakítását jelentik, de előfordulnak esetek, amikor „csupán” a munkaminőség romlásával kell számolni. Képzeljük el, milyen következményei vannak annak, ha a permetezőgép nem megfelelő szórásképpel dolgozik, a műtrágyaszóró nem megfelelő mennyiséget juttat a talajra vagy a vetőgép megbízhatatlan tőszámmal dolgozik… Látható, hogy a szervizelés elmaradása akár jelentős terménykiesés okozója is lehet.

Persze akkor sem járunk sokkal jobban, ha az esetleges meghibásodások leállásra kényszerítenek bennünket. Ha ilyesmi fordul elő, azonnali megoldásra van szükség, hiszen a munka nem állhat sokáig, a tavaszi teendők elvégzésének optimális ideje igencsak rövid.

Az azonnali szervizelési munkák gyakran magasabb költséggel járnak. Ráadásul a sürgősségi-beavatkozások során rejtve maradhatnak olyan hibák, amelyek egy tervezett téli állapotfelmérés során bizonyosan felszínre kerülnének.

A korszerű gépek egyre fejlettebb eszközkészlettel rendelkeznek, így a hatékonyságuk is egyre nagyobb, erre azonban csak akkor képesek, ha megfelelő műszaki állapotban tartjuk őket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az átvizsgálás és karbantartás jelentőségét.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva