KKV vagy multi? Hol dolgozzunk?

munkavállaló, munka, laptop

A karriertervezés során fontos döntéseket kell meghoznunk; mérlegre kell tennünk a kínált juttatásokat, a várható munkakörülményeket, a munkáltató által nyújtott fejlődési lehetőségeket, illetve a munkakörnyezet jellegét. El kell döntenünk, hogy a KKV szektor vagy a nagyvállalati kultúra vonz inkább.

Nincs kikiáltott favorit; egyesek számára a kisvállalati szektorban tapasztalható „otthonosság” fontos, másokat inkább a nagyvállalati pörgés vonz. Összegyűjtöttük, milyen esetekben érdemes előnyben részesíteni a KKV szektort.

Ha szélesebb felelősségi körre vágyunk

A kis- és középvállalati rendszerben egy-egy alkalmazott jellemzően többféle munkakört lát el, ami gyakran nagyobb önállósággal és gyors fejlődési lehetőséggel jár együtt. Jobban megismerheti a társterületek munkáját és személyesebb kapcsolatokat alakíthat ki.

A nagyvállalati kultúrában a munkafolyamatok gyakran sablonosak és mentoráltak, így kevesebb kreativitást engednek és követelnek meg a dolgozóktól. Innovatív gondolkodásra jellemzően a menedzseri szint felett mutatkozik lehetőség. Nemzetközi környezetben az idegen nyelvek rendszeres és aktív használata biztosít fejlődést.

Ha nem az előrelépés lehetősége a legfontosabb számunkra

A KKV szektorban kevésbé jellemzők az előrelepési lehetőségek, legalábbis nehezebb karrierutat meghatározni. Ritkábban nyílik lehetőség továbbképzésre, és a nyelvtanulás támogatása sem gyakori. Rendszeres lépcsős béremelésre inkább a fejlődő cégek esetében van lehetőség.

A vállalati szektorban az előrelépési lehetőségek gyakorlatilag a szolgálati idő részét képezik, ami a bérezésben is megmutatkozik. Az alapfizetés mellett a teljesítményalapú juttatásoknak is fontos szerepük van a munkavállalók motiválásában.

Ha komfortos a fix munkaidő

Magyarországon a kis- és középvállalatokat fix munkaidő jellemzi, noha a járványhelyzet ebben a szektorban is változásokat hozott az otthoni munkavégzés és kötetlen munkarend terén. A vállalati munkakultúrában fontosabb szerephez jut a rugalmas törzsidő és a fizetett túlóra.

Ha irtózunk a felesleges adminisztrációtól

A kisvállalatoknál dolgozók rendszerint mentesülnek a feleslegesnek ítélt adminisztrációtól, míg a vállalati szektorban sokszor jelentések és kimutatások keserítik meg a mindennapokat.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva