KATA vállalkozói forma változásai 2020-ban

KATA változások 2020-ban

A következő évtől módosulnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozó szabályok. A törvényjavaslat szerint a bevétel 3 millió forint feletti részét 40%-os plusz adóteher sújtaná abban az esetben, ha a számlák kifizetője ugyanaz a cég.

Az intézkedés célja a tételes adózással történő visszaélések visszaszorítása; a nagy cégek sok esetben bujtatott foglalkoztatottként alkalmaznak egyéni vállalkozókat annak érdekében, hogy a munkavállalók után járó terheket csökkentsék. Fontos megjegyezni, hogy a 40%-os plusz adót a foglalkoztató cégnek kell megfizetnie; kivételt csupán az jelent, ha a kifizető külföldi. Amennyiben a kisadózónak külföldi vállalkozástól 3 milliónál magasabb bevétele származik, abban az esetben őt terheli a plusz adófizetési kötelesség.

A katás vállalkozás előzetesen, már a szerződéskötés során köteles tájékoztatni a szerződő partnerét, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját fizeti. Érvényes szerződések esetén a kisadózónak január 15-ig kell erről tájékoztatást adnia a partnerek részére.

A kapcsolt vállalkozások is 40% adót fizetnek

A visszaélések visszaszorítása érdekében a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó szabályok is változnak; amennyiben kapcsolt vállalkozás részére történik a számlázás (például saját cégek vagy családtagok vállalkozásai között), abban az esetben minden bevételre vonatkozóan 40%-os mértékű adót kell fizetni. Magyarországi kapcsolt vállalkozás esetén a 40%-os terhet a befogadó vállalkozásnak kell bevallani és befizetni.

Megszűnik a kisadózói státus többszörözésének lehetősége

Fontos változás továbbá, hogy január 1-től megszűnik a kisadózói státus többszörözésének lehetősége, vagyis minden magánszemély kizárólag egy kisadózó vállalkozásban lehet bejelentett tag. Abban az esetben, ha a magánszemély több vállalkozásban is kiadózó (akár kisadózó Bt-ben vagy Kkt-ben), abban az esetben egy kivételével köteles megszüntetni a kisadózói státuszát. A többszörös kisadózói státusszal rendelkező magánszemélyek ez év december 31-ig tehetnek bejelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Amennyiben a kisadózó ezt elmulasztja, abban az esetben az elsőként létrehozott jogviszony kivételével a többit a NAV automatikusan megszünteti.

Marad a 12 milliós bevételi értékhatár

A katás vállalkozásokra továbbra is 12 milliós bevételi értékhatár vonatkozik. Az eddigiekhez hasonlóan az ezt meghaladó részre 40% plusz adó fizetendő. A tételes adó mértéke nem változik; főállásban 50 ezer forint fizetendő, illetve önkéntesen választható a 75 ezres tételes adó fizetése. Mellékállásban a 25 ezres tételes adó marad érvényben.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva