Intézkedések segítik a készpénzhasználat visszaszorítását – Terjed az elektronikus fizetés

bakkártyás fizetés, terminál

Jelentős változások segítik az elektronikus fizetés elterjedését; bevezetésre került a másfél millió forint feletti készpénzfizetési korlátozás, tavaly márciustól azonnali fizetési rendszer lépett életbe a belföldi utalások esetében, illetve ez évtől elektronikus fizetés is lehetséges minden helyszínen, ahol online pénztárgép található. A Pénzügyminisztérium adatai szerint jelenleg mintegy 203 ezer pénztárgép üzemel az országban.

Elsősorban az ügyfelek igényének köszönhetően terjed az elektronikus fizetés a kereskedők körében. A céljuk természetesen nem a készpénzforgalom teljes kiszorítása, inkább a lehetőség biztosítása, hogy a vásárlók kényelmesen, biztonságosan, praktikus módon vásárolhassanak.

Az azonnali fizetési rendszer népszerűségéről tanúskodik, hogy a fizetések jelentős hányadát munkaidőn kívül vagy hétvégén hajtják végre. A rendszert üzemeltető GIRO Zrt. eddigi adatai szerint a 2020. március 2-án élesített rendszeren keresztül az év végéig mintegy 114 millió azonnali fizetést hajtottak végre 21 ezer milliárd forintot meghaladó értékben. A rendszernek köszönhetően minden 10 millió alatti utalás 5 másodpercen belül megérkezik a kedvezményezett számlájára.

Az időközben kialakult járványhelyzet miatt egyre égetőbbé vált a készpénzhasználat visszaszorítása; az elektronikus fizetési módok érintésmentes vásárlással, az érintésmentes fizetés értékhatár felemelésével és gyorsabb tranzakcióval segítik a kereskedelmi egységekben történő fertőzés esélyét, illetve eszközt szolgáltatnak a kiskereskedelem egyre meghatározóbb szegmensének számító e-kereskedelem számára.

Fontos tudni, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bírsággal sújtja, ha másfél millió forint feletti összeget fizet ki készpénzben egy szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak – a kedvezményezettnek is meg kell fizetnie a korlát feletti összeg ötödével megegyező mértékben.

Napjainkban a készpénzhasználat visszaszorítása kettős célt szolgál: az ellenőrzés alatt tartható elektronikus pénzforgalom a feketegazdaság elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze, illetve a járvány elleni védekezésben is fontos szerep hárul rá. A készpénzforgalom csökkenése mindannyiunk közös érdeke.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva