Innováció és megújulás: a sikeres kkv-k kulcsa

innováció, laptop, kézfogás, digitális

A digitalizáció és az innováció a modern vállalkozások sikerének alapvető feltétele, ennek ellenére a hazai vállalkozások 71 százaléka egyáltalán nem rendelkezik innovációs stratégiával. Szemléletváltásra van szükség, ami képes megalapozni a high-tech megoldások elterjedését a kkv-szektorban.

A kormányzat határozott célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások számára rendelkezésre álljanak mindazok a lehetőségek, amelyek a nagyvállalati szektor innovációs és digitális teljesítményét meghatározzák. A technológiai váltás, illetve a kutató-fejlesztő mérnökök alkalmazása törvényszerűen utat nyit a csúcstechnológia gyakorlati alkalmazása felé.

De nem csak a csúcstechnológiában létezik innováció!

Innovatívnak lenni azt jelenti, újítónak lenni. Az innováció azonban nem feltétlenül támogatási forrás kérdése, sokkal inkább szemléletmódot jelent. Aki innovatív, az nyitott a változásra, megoldásorientált gondolkodással rendelkezik és fejlődni vágyik.

A kis- és középvállalkozások számos innovatív megoldást alkalmaznak a munkafolyamatok sztenderdizálása során, illetve a versenyképességet és termelékenységet segítő erőforrás-optimalizáció és a munkavállalók fejlesztése által.

Ma már nem túlzó a kijelentés, miszerint a 21. században csak azok a vállalkozások válhatnak sikeressé, amelyek képesek a digitális átalakulásra, illetve képesek javítani a versenyképességüket különböző innovatív technológiáknak köszönhetően. A modern kis- és középvállalkozások számára az innovatív szemléletmód nem csupán lehetőség, hanem befektetés is; a változáskezelés és a megújulás a sikeres vállalkozások legfőbb „hozzávalói”.

Valós lehetőségek a kkv-szektorban

Napjainkban a korszerű kis- és középvállalkozások méretüknek és reakcióidejüknek köszönhetően képesek a megújulásra, sőt, e tekintetben lépéselőnybe kerülhetnek nagyvállalati vetélytársaikkal szemben. Az Országos Vállalkozói Mentorprogram célja annak a szemléletváltásnak a kialakítása, amely hozzásegíti a kkv-szektor szereplőit a digitalizáció és az innovatív megoldások gyakorlati alkalmazásához. Az Országos Vállalkozói Mentorprogramot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Alapítvány konzorciuma valósítja meg.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva