Gazdasági és pénzügyi audit a szervezetoptimalizálás sikeréért

jegyzetfüzet, toll, mobil, laptop

Egyik előző cikkünkben arról írtunk, hogy a kis- és középvállalkozások számára jelentős kihívást jelent a kiszámíthatatlanul változó környezetben történő működés. Ez részben azzal magyarázható, hogy az adott környezetre tervezett szervezetek kevésbé alkalmasak a fejlődésre változó körülmények között.

A szervezetoptimalizálás megkerülhetetlen tényezője a gazdasági és pénzügyi audit. A komplexitással jellemezhető működési területeken olyan elemző-értékelő rendszer kialakítására van szükség, amely egyértelmű összefoglalást biztosít a szervezetben működő alrendszerek hatékonyságáról, illetve ezek eredményeit objektíven képes vizsgálni a felhasznált pénzügyi erőforrások függvényében.

Továbbá az elemző-értékelő rendszernek képet kell adnia a forráshiányos és veszteséges alrendszerekről, ez alapján megfelelő alternatívát kell felállítania a hatékonyságnövelés érdekében. Egyértelmű válaszokat kell adnia a pénzügyi források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, nem szem elől tévesztve a szervezet legfontosabb teljesítménymutatóit. Mindenképpen szükséges a felsővezetés által preferált célállapotok működési jellemzőinek vizsgálata, illetve az azokat támogató döntési alternatívák minél teljesebb kidolgozása.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a gazdasági és pénzügyi audit komplexitása rendszerezett eljárásmódot követel meg. Az első szakaszban a rendelkezésre álló pénzügyi források felmérése történik, illetve ezek felhasználási mechanizmusainak vizsgálatára kerül sor. A második fázisban a rendelkezésre álló források, a megvalósításra váró feladatok és a kitűzött célok összevetése történik. Ebben a fázisban meg kell történjen a működési struktúrák anomáliáinak és hiányosságainak felmérése is. A végső harmadik fázisban pedig a problémák kijavítása és a forráshiányos helyzetek megoldása kerül fókuszba.

Legyünk tudatában annak, hogy működésbeli folyamatok határozzák meg a szervezetek eredményességét és sikerességét. Minél inkább az ellenőrzésünk alatt tartjuk ezeket, annál inkább tervezhetővé válik a működésünk. Az alapfolyamatok optimalizálása egyre inkább meghatározó jelentőségűvé válik a kis- és középvállalkozók körében is. Igyekezzünk érteni ezeket és fordítsuk őket a javunkra!

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva