Forradalmi innováció az agráriparban – a vertikális növénytermesztés

saláta üvegház termesztés

A rohamos népességnövekedés, valamint a termőföldek méretének csökkenése globális probléma a mezőgazdasági ágazatokban. Továbbá, a helyzetet több helyen még a lakosság elöregedése is (szakember utánpótlás híján) súlyosbíthatja. Azonban, egy vadonatúj termelési módszer, a vertikális növénytermesztés megoldást nyújthat az iparág számos problémájára és még termőföldre sincs szükségünk hozzá! A következőkben bemutatjuk, hogy mitől olyan praktikus ez a vadonatúj technológia!

Termelési módszer termőföld nélkül

A forradalmi újítás lényege, hogy ahelyett, hogy a növényeket termőföldbe ültetnénk, egymás felett helyezzük el őket. A tápanyagot tehát nem közvetlenül a talajból szívják magukba, hanem az onnan származó vízből. Ezáltal jóval kisebb területen is megoldható a nagyipari termelés, akár a zsúfolt nagyvárosokban is.

Termés egész évben

A vertikális növénytermesztés beltéren történik, így könnyedén szabályozhatjuk a hőmérsékletet, páratartalmat, fényellátás, és minden olyan tényezőt, melyek befolyásolhatják a termési időszakot. Sőt, a laboratóriumi körülményeknek köszönhetően még a kártevőktől se kell annyira tartanunk.

A városiak nagy lehetősége

Ez a növénytermesztési technológia lehetővé teszi, hogy akár tömbházakban is megtermeljük a kellő mennyiségű zöldséget, a megérett termést pedig tárolhatjuk ugyanazon a területen, ahol a termesztést végezzük. A vertikális növénytermesztési rendszer kiépítése elsőre bonyolultnak tűnik, ám mindent számításba véve költséghatékony és korszerű innováció.

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva