Fókuszban a vízgazdálkodás

öntözés, öntöző, vízgazdálkodás

Egy korábbi cikkünkben a legfőbb mezőgazdasági trendek között hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a szélsőséges időjárási események veszélyt jelentenek a termésstabilitásra. A fejlett vízgazdálkodási infrastruktúrák védelmet jelentenek az aszálykárokkal szemben, így nagymértékben csökkenthetik a terménykiesésből származó károkat.

A víz a mezőgazdaság legalapvetőbb erőforrása, amely a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt nélkülözhetetlen szükséglet. Az éghajlatváltozás és a hőmérséklet növekedése jelentős mértékben befolyásolja a csapadékmennyiséget és annak időbeli eloszlását, új kihívás elé állatva a gazdálkodókat. A vízhiány negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében olyan innovatív megoldásokra van szükség, amelyek széleskörűen alkalmazhatók a mezőgazdasági termelésben. Mindez a gazdaságok vízgazdálkodásra vonatkozó stratégiák megvalósításával érhető el.

A vízgazdálkodás alapvető feladata a növények és állatok számára szükséges vízmennyiség biztosítása, aminek fontos lépése a vízveszteség csökkentése. Kiemelt jelentőséggel bír az öntözéstechnika korszerűsítése az öntözés hatékonyságának növelését szem előtt tartva. Az öntözés módjának, a vízszórásnak és a napszak megválasztásának fontos szerepe van a rendelkezésre álló vízmennyiség hasznosulásában. Kerülendők azok a módszerek és körülmények, amelyek a kijuttatott víz jelentős mennyiségének azonnali elpárolgását vonják maguk után. Ezek mellett szükséges olyan terv kidolgozása, amely a gazdaságok ellenállóképességét javítják vízhiány esetén; többek között a szárazságtűrő növénykultúrák választása eredményezhet kellő védelmet az esedékes aszálykárokkal szemben, de fontos szerephez juthatnak az alacsony hőmérsékletre kevésbé érzékeny tavaszi-nyári növényfajták is, amelyek fejlődési időszaka kevésbé érintett az aszályok által.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a vízgazdálkodásra irányuló innovatív stratégiák hatékony alkalmazásának érdekében a lokális tudás megosztására és a kutatási eredmények széles körű publikálására van szükség. Referenciaértékek meghatározásának köszönhetően az adatok széleskörű felhasználása is lehetővé válik.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva