Felelős állattartás a téli időszakban

tehén, mezőgazdaság, mező

A téli időjárás kihívás elé állítja a gazdaságokat és a bennük élő haszonállatokat is. Elengedhetetlenül szükséges a megfelelően száraz, tiszta és huzatmentes pihenőhelyek biztosítása, ahol az állatok biztonságban vészelhetik át a leghidegebb éjszakákat is.

Ki kell emelni, hogy a lenagyobb figyelmet a fiatal állatok követelik, amelyek kiváltképp kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságaival szemben. Az újszülött bárányok esetében minél gyorsabb száradást kell biztosítani, illetve minél hamarabb lehetővé kell tenni számukra az első szopást. Ezt követően bőséges száraz alomra kell helyezni az anyákat és a bárányokat.

A szarvasmarhák ellését követően is nagy figyelmet kell fordítanunk a borjakra. Esetükben is figyelni kell a minél gyorsabb felszáradásra, illetve lehetőség szerint biztosítani kell, hogy az első napokban ne kerüljenek kinti karámokba. Mesterséges szoptatás esetén gondoskodnunk kell a tej előmelegítéséről; figyeljünk arra, hogy a tej a kinti munkavégzés során az etetésig ne hűljön ki olyan mértékben, ami már veszélyezteti a fiatal állatok egészségét.

A leghidegebb időszakban a fagyveszély miatt a külső vízvezetékek használhatatlanok, így az állatok itatását rendszerint tartályok segítségével kell megoldani. Folyamatosan figyelemmel kell kísérni az itatók állapotát és épségét. Ha netalán a bennük lévő víz megfagy, az állatok nem tudnak inni. Amennyiben szükséges, az itatókat temperálni, azaz megfelelő módon melegíteni kell annak érdekében, hogy a fagyás ne okozhasson problémákat.

Gondoskodnunk kell a közlekedőutak csúszásmentesítéséről is. Erre a célra megfelelő a homok, a fűrészpor és a szalmaszecska is. Noha a nagytestű háziállatok négy lábon állnak, csúszásmentesítés nélkül komoly sérülésveszélyt tartogatnak számukra a jegesedő felületek. Kiemelt figyelmet kell fordítani a fejőállások ferde rámpás részeire. A téli időszakban fejéskor az elő- és utófertőtlenítőt melegen kell tartani, illetve kerülni kell a vízzel történő lemosást.

Nem feledkezhetünk meg a hómentesítés szükségességéről, különösképpen a közlekedő és trágyatároló terek esetében. A fagyott takarmányokat el kell távolítanunk, és biztosítanunk kell az állataink számára megnövelt mennyiségű és kiváló minőségű táplálást, hiszen a hideg körülmények között több energiára van szükségük.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva