Ezek a trendek formálják az adózási funkciókat

számológép, toll, kimutatás, Adóügyi trendek

A világban egyre komolyabb szerep hárul az adózási és pénzügyi vezetőkre, illetve az általuk vezetett csapatokra. Napjainkban az üzleti átalakulások időszakát éljük, aminek szerves részét képezi a digitalizáció felgyorsítása, illetve a fenntarthatóság iránti törekvés.

A koronavírus-járvány gazdasági hatása új kihívás elé állította a piacok szereplőit; a világ nagyvállalatainak jelentős többségét erősen érintette az ellátási láncok akadozása, illetve a kormányzati lezárások hatása. Ezek a változások új kihívások elé állítják az adózási szakértőket is.

A vállalatok alapvetően érdekeltek a digitális termékek, az értékesítési csatornák és a fenntarthatósági intézkedések fejlesztésében. Az üzleti modellek gyors átalakítása az adózással kapcsolatos stratégiai értéket teremtő törekvések gyorsabb megvalósítását követeli meg.

A koronavírus-járvány jelentős befolyást gyakorolt az adóügyi compliance és az adócsapatok erőforrásaira is. Az adózási vezetők beszámolói alapján kimondható, hogy az adózási részleges költségvetése inkább stagnáló vagy csökkenő tendenciát mutat, miközben a más üzletágakkal való együttműködéshez köthető feladatok száma egyre nő.

Jelenünkben megfigyelhető a hatóságok gyors digitalizációs fejlődése is. A valós idejű számlaadat szolgáltatás és a jövőben várható egyéb fejlesztések még gyorsabb digitális átállást követelnek meg a vállalatok részéről is. Ma már biztosan kimondható, hogy az adóhatóságok digitális adóigazgatással kapcsolatos változó igényei közepes vagy nagy hatással lesznek az adózási folyamatokra és erőforrásokra a következő években.

Az erőforrásoptimalizálás érdekében az adózási vezetők az egyszerűsített adatkezelést és a hatékonyabb erőforrás kihasználást helyezik előtérbe. Sokak esetében ez a törekvés a legfőbb prioritásnak tekinthető. Sokan viszont úgy vélik, hogy a kiszervezés a legfontosabb, ilyen módon elkerülve a cégen belüli komplexebb automatizálási folyamatokat.

Azok az adóügyi osztályok bizonyulnak sikeresnek az üzleti döntések és működés elősegítésében, amelyek fejlettnek tartják magukat az adatkezelés egyszerűsítését segítő ERP-rendszerek bevezetésében.

Jelen összefoglaló a Deloitte által közzétett adótranszformációs trendekről szóló felmérésén alapszik.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva