Évértékelésre fel! – ingyen és egyszerűen

évértékelés, statisztika, kimutatás

Az ünnepi időszak felé közeledve érdemes számot vetni az idei évünkről. Az évértékelés hasznos eszköze a sikerekhez vezető út jobb megértésének, illetve lehetőséget kínál arra is, hogy feltárjuk a korrekcióra szoruló területek részleteit. A kellő alapossággal elvégzett évértékelés nem csak a nagyvállalatok számára kínál megoldást; kis- és középvállalkozók, sőt, szabadúszók is sikerrel alkalmazhatják.

A gyorsan változó gazdasági környezet még inkább felértékeli a vállalkozások alkalmazkodóképességét, ennek a képességnek pedig az alapját képezi a tudatos kiértékelés. Nem mellesleg egy kellően részletes és alapos kiértékelés a vállalkozó nyugalmát és mentális egészségét is szolgálja, hiszen tisztában lesz az erősségeivel, illetve a fejlesztendő területekkel. Az évértékelés bizonyosan rámutat azokra a pontokra is, amelyek hiábavaló anyagi- és időráfordítást jelentettek; ezek tudatosítása lehetővé teszi a meddő projektek leépítését, illetve az erőforrások jobb felhasználását.

Persze adódik a kérdés, hogyan végezzünk évértékelést. Ha tanácsadó vagy coach bevonása nélkül saját magunk szeretnénk kiértékelni a 2022-es évünket, a pókháló-diagram rajzolása és a YearCompass füzet kitöltése jelentheti a megoldást.

A pókháló-diagram tulajdonképpen egy vizuális kivetülése az eredményességünknek. Nincs más teendőnk, mint egy céltáblát rajzolni, ami az origótól számítva tíz sávot jelöl meg. A középpontba kerül a nullás jelzés. Ezt követően fel kell vázolnunk a vizsgálni kívánt területeket, beleértve a vállalkozással (pl. bevétel, haszonkulcs, termékfejlesztés, marketing) és a vállalkozói jóléttel (pl. család, énidő, egészség, sport) kapcsolatos pontokat is. A vizsgált területeket helyezzük el a céltáblánk szélén, majd a pontozást követően kössük össze a szomszédos pontokat. Az eredmény egy pókhálószerű diagram lesz, ami világosan mutatja a fejlesztésre szoruló területeket.

Az évértékelés gyakran alkalmazott eszköze a YearCompass füzet. A húszoldalas dokumentum kitöltése nagyszerű összefoglalása az évünknek. A dokumentum nem csupán az előző év kiértékelését segíti, hanem az előttünk álló esztendővel szembeni elvárásainkat is segít megfogalmazni. Sőt, sok év múlva majd féltve őrzött emlék lesz, amit szívesen lapozhatunk.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva