ChatGPT – Támadó robot, vagy gyors segítség?

chatgpt

A mainstream és a közösségi média egyaránt hangos a ChatGPT csevegőrobottal kapcsolatos hírektől. Az OpenAI mesterséges intelligencián alapuló chatbotja fitnesztervet, szakdolgozatot vagy épp szerelmeslevelet ír – szinte bármit megfogalmaz helyettünk, amire megkérjük. Sokan újkori ipari forradalmat emlegetnek, mások egy ügyesen programozott egyszerű gépnek tartják.
A ChatGPT ugyanakkor nem maga a mesterséges intelligencia, hanem egy eszköz, ami a mesterséges intelligenciát alkalmazza. Noha egy csevegőrobot – legyen az akármennyire fejlett – az emberi életre ártalmatlan, sokan mégis joggal tartanak a hozzá hasonló eszközök hatásaitól; a ChatGPT és a hozzá hasonló robotok nagyon rövid időn belül képesek lehetnek helyettesíteni az adatrögzítők, a szövegírók, az ügyfélszolgálatos alkalmazottak vagy akár a nyelvtanárok munkáját. Sőt, a lista nagyságrendekkel nőhet, kiegészítve a legtöbb fehérgalléros munkakörrel.

Meg kell jegyezni azt is, hogy a mesterséges intelligencián alapuló eszközök nem csupán szöveges válaszadásra lehetnek képesek; a Midjourney, a DALL-E és több más társuk képek létrehozására alkalmas. Tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálják, mint a ChatGPT azzal a különbséggel, hogy a bevitt utasításokra képpel képesek megválaszolni.
Az éremnek azonban két oldala van, hiszen a ChatGPT és a hozzá hasonló eszközök hozzásegíthetnek bennünket a gyorsabb, hatékonyabb és részletesebb munkavégzéshez. A beviteli adatok – az úgynevezett prompt-ok – minőségétől és részletességétól függően értékes információtartalmakhoz juthatunk, amelyek választ adhatnak rendkívül összetett kérdésekre is.
Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a mesterséges intelligencia által adott válaszok pontatlanságokat és tárgyi tévedéseket tartalmazhatnak különösen azokban a témákban, amelyek a felhasználók által is vitatottak lehetnek. Érdemes tehát a kapott válaszokat fenntartással kezelni, illetve a megbízhatóságukat ellenőrizni.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva