Az erdők tisztasága közérdek

erdő, környezetvédelem,

Elképesztő mennyiségű háztartási vegyeshulladék lepi el a hazai erdőket. A legfőbb problémát továbbra is az illegális szemétlerakók fokozott tevékenysége jelenti; az erdészetek munkatársai és önkéntesek által felszámolt hulladékfoltok nagyon gyorsan újraképződnek, végeláthatatlan és befejezhetetlen munkát adva számukra.

Szomorú tapasztalat, hogy a háztartási vegyeshulladék mellett jelentős mennyiségű építési-bontási hulladék is az erdőkbe kerül, ráadásul a gumiabroncs és veszélyes hulladék aránya elérte az országos teljes mennyiség öt százalékát. Összességében elmondható, hogy az illegális szemétlerakók szinte bármilyen hulladékot kiszórnak, amitől meg szeretnének szabadulni, jelentős környezeti károkat okozva a tevékenységükkel.

Noha a természetjárók körében megfigyelhető a környezettudatosság kultúrájának javulása, egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezetük tisztaságának megóvására, addig az illegális szemétlerakásokból adódó természetkárosítás egyre súlyosabb méreteket ölt.

Egyértelműen kimondható, hogy az erdők tisztaságának megóvása érdekében szemléletformálásra van szükség, hiszen az egészséges környezet megóvása közérdek. Részben ezt a célt szolgálják az állami erdőgazdaságok által telepített sorompók és kamerák, amelyek a leginkább veszélyeztetett területeken kerültek elhelyezésre.

Mindeközben az is tisztán látszik, hogy kormányzati erőforrásokra és akciókra van szükség; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamint az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) által koordinált „Tisztítsuk meg az országot!” kormányzati program keretében 12 és fél ezer köbmétert meghaladó szemetet gyűjtöttek össze az erdőinkben.

Az erdőterületek megtisztítására és a további hulladéklerakás megelőzésére az erdőgazdaságok mindösszesen 274 millió forintra pályáztak sikeresen az IFKA által meghirdetett programban, illetve ehhez saját forrásból további mintegy 30 millió forinttal járultak hozzá.

Az erdőgazdaságoknak időről időre meg kell birkózniuk az újraképződő illegális szemétlerakatok problémájával, kérdés azonban, mekkora anyagi és humán erőforrást emészt fel részükről ez a szélmalomharc. Az erdőink tisztántartása mindannyiunk közös feladata és kötelessége.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva