Az agrárvállalkozók a legmegbízhatóbb hitelfelvevők

agrárvállalkozók, panelbeszélgetés, Krisán László

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az OMÉK-on rendezett panelbeszélgetésen kiemelte, hogy a kkv-kat nem hagyhatja magára a gazdaságpolitika, mivel a szektor támogatott hitelek nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülne. Az Agrár Széchenyi Kártya Program legújabb konstrukciója, az Agrár Széchenyi Kártya Max+ folyószámlahitel, kifejezetten kedvező finanszírozási lehetőséget nyújt az agrárvállalkozásoknak.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron rendezett pódiumbeszélgetésen Mátrai Zoltán, a VOSZ Mezőgazdasági Tagozatának elnöke, Krisán Lászlóval, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójával és Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárával beszélgetett az agrárium helyzetéről és a gazdálkodók pénzügyi lehetőségeiről.

Krisán László rámutatott, hogy a KAVOSZ már több, mint 10 éve együttműködik az Agrárminisztériummal, és a Széchenyi Kártya Program kiterjesztésével az agrár szektor számára is elérhetővé tették a hiteleket. Több konstrukció is rendelkezésre áll, például az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Max+ az agrárium beruházási céljaira, illetve forgóeszköz-beszerzésekre használható fel. Emellett a Széchenyi Mikrohitel Max+ és a Széchenyi Lízing Max+ is elérhető, mindkettő 5% éves kamattal.

Krisán László bemutatta, hogy a legújabb konstrukciójú Agrár Széchenyi Kártya Max+ a mezőgazdasági vállalkozások számára ideális lehetőséget kínál, hiszen 3 éves futamidővel egy 100 milliós hitelnél a költség közel 28 millió forint lenne a piaci kamatozású folyószámlahitel esetén, míg az Agrár Széchenyi Kártya Max+ esetében csak fele ennyi, így több mint 13 millió forint megtakarítást jelent.

A kamattámogatást a költségvetés finanszírozza, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A bankoknak csak „bele kell állniuk” a programokba. Krisán László felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelezésben jelenleg Magyarországon visszafogott hozzáállás tapasztalható, de a vállalkozásokat nem szabad magukra hagyni, mivel a jelenlegi magas piaci kamatokat nem lehet kigazdálkodni. Ezért elengedhetetlenek a támogatott hitelek, hogy a kkv-kat, beleértve az agrárvállalkozásokat is, segítsék.

Az agrárvállalkozók az elmúlt időszakban súlyos problémákkal néztek szembe, például az aszállyal, az energiaválsággal és az ukrán gabonadömpinggel. A gazdálkodóknak elengedhetetlenné vált a modernizálás és a szerkezetváltás, hogy hatékonyabbá váljanak. Az államtitkár szerint a mezőgazdaság jelenlegi állapota az egyik alapvető kérdés, amelyről a szakmának többet kellene beszélnie.

A nehézségek ellenére az agrárvállalkozók a legmegbízhatóbb hitelfelvevők közé tartoznak – mondta el Krisán László. A KAVOSZ országszerte több, mint 200 irodában várja a kérelmezőket, és több mint 1500 bankfiókkal működik együtt a Széchenyi Kártya Programban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva