A TikTok berobbant a köztudatba — De vajon a marketingbe is?

tiktok

A TikTok elképesztő szárnyalása még a gyorsan digitalizálódó jelenünkben is példa nélkülinek mondható. A platform teret biztosított a rövid videós tartalmakkal kommunikáló fiatal korosztályok számára, sőt, egyre több korcsoport fedezi fel az ilyen jellegű tartalmak szórakoztató oldalát.

Noha a TikTok-ra a mai napig szórakoztató platformként tekintünk, a három percre bővített időkorlát lehetőséget kínál komolyabb tartalmak elhelyezésére is. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de ha figyelembe vesszük, hogy a Twitter a saját karakterkorlátja ellenére akár az amerikai elnökválasztás befolyásolására is alkalmas lehetett, a TikTok háromperces limitje nem jelenthet akadályt.

Ma már egyértelműen tudhatjuk, hogy a közösségi média jelen van a mindennapi életünkben; legyen szó kapcsolattartásról, hírtartalmak fogyasztásáról, szórakozásról vagy gyakorlati információk megszerzéséről. Az elmúlt években a Facebook, az Instagram és a Youtube szinte magához láncolta az internetező közönséget, sőt, úgy tűnt, nem is akadhat kihívójuk. Legalábbis a TikTok érkezéséig.

A TikTok sikere részben a tartalmak dinamikus váltásának és tematizálásának lehetőségében rejlik, de nem hagyható figyelmen kívül a koronavírus-járvány hatása sem. A fiatal korosztályok a négy fal közé kényszerültek, a társasági életük visszaszorulóban volt. Nem véletlen, hogy a TikTok által kínált lehetőségre széles tömegek csaptak le.

Kérdés azonban, hogy a TikTok, mint platform, mekkora PR értékkel képes rendelkezni a vállalkozások számára. Noha a 30 feletti korcsoportok egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a videómegosztó platformon, az elérhető célközönség átlagéletkora még mindig rendkívül alacsony.

Magyarország esetében az e-kereskedelmi vásárlói bázis átlagéletkora 45 év körüli. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a TikTok ne lehetne hatékony marketingeszköz, csupán a megfelelő célzás és a hatékony kommunikáció megtalálására van szükség. Marketingszakértők jellemzően egyetértenek abban, hogy a TikTok esetében fiatalosabb, „őrültebb” és trendibb kommunikációra van szükség; a részletes információátadás helyett a figyelem megragadása vezethet eredményre.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva