A sikeres vállalkozás egyik legfontosabb kulcsa: az egészség!

mentális egészség, béke, meditáció

A jó üzleti modell, a megfelelő piaci helyzet, az innovatív termékek és szolgáltatások mind fontos szerepet játszanak a siker elérésében, azonban gyakran elfeledkezünk egy kulcsfontosságú tényezőről: az egészségről. Az egészség minden szempontból nélkülözhetetlen, legyen szó fizikai vagy mentális egészségről.

Minden vállalkozás sikerének alapját az emberek jelentik. Egy cég alkalmazottai, vezetői és partnerei alkotják a vállalkozás szívét és lelkét. Ha ezek az emberek egészségesek, akkor a vállalkozás is egészséges; az egészséges munkavállalók jobban teljesítenek, több energiával rendelkeznek, ritkábban hiányoznak a munkából, ezáltal eredményesebben szolgálják a vállalkozás üzleti céljait.

A vállalkozók életében a munka domináns szerepet tölt be, ezért kiemelten fontos a megfelelő stresszmenedzsment biztosítása. A stressz teljes kizárása nem lehetséges, ezért személyre szabott megoldásokra kell helyezni a hangsúlyt. Mindenkinek meg kell találnia a személyiségének megfelelő módszereket; ez lehet sporttevékenység, meditáció vagy akár mindfulness gyakorlatok végzése. Nem mellőzhető a rendszeres testmozgás, amely számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hatékonyabbá teszi a gondolkodásunkat, pozitív hatással bír az önértékelésünkre, erősíti az önbizalmunkat, nem mellesleg jelentősen csökkenti a korai halálozás kockázatát is.

Mindezek mellett nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Az alvás pozitív hatással van a memóriánkra, a szervező- és döntésképességünkre, kedvezően befolyásolja a produktivitásunkat, az érzelmi állapotunkat, a hiánya azonban számos egészségügyi kockázat növekedésével jár együtt, elég csak a magas vérnyomásra gondolni.

A munka mennyisége nem mehet az emberi és családi kapcsolatok rovására. Noha az időmenedzsment jelentős kihívásokat tartogathat, a mentális egészség egyik legalapvetőbb szegmensét jelentik a szeretteinkkel ápolt kapcsolatok. A munka-magánélet egyensúly megtalálása az úgynevezett énidő kapcsán is jelentős; elegendő szabadidőt kell biztosítanunk önmagunk számára, amikor a hobbinknak hódolhatunk, vagy egyszerűen csak kikapcsolódhatunk egy pihentető film mellett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva