600 milliárd agrártámogatásokra számíthatunk!

600 milliárd agrártámogatásokra lehet számítani

A következő időszakban mintegy 600 milliárd forint értékű pályázati kiírás várható a Vidékfejlesztési programban. Noha a támogatás a mezőgazdasági és az élelmiszeripari tevékenységekhez köthető, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az élelmiszerek ugrásszerű drágulásától nem kell tartani.

A következő hónapok során kettő pályázati felhívás válik elérhetővé a gazdálkodók számára. Az egyik felhívás kifejezetten a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését hivatott segíteni; a támogatás összege eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre fordítható. A program célja a fejlődőképes, kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását igyekszik támogatni.

A Vidékfejlesztési programban megjelenő másik pályázati felhívás a kertészeti ültetvények fejlesztésére koncentrál. A kiíró célja a versenyképes kertészeti- és gyógynövényültetvények létrehozásának támogatása gépbeszerzések, illetve modern technológiai megoldások megvalósításával. Elsődleges szándék mutatkozik a magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények kialakítására, amelyek jelentős mértékben képesek elősegíteni a termelők céljainak elérését.

A kertészeti ültetvények fejlesztését segítő pályázati kiírás lehetőséget teremt üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására, legyen szó víztakarékos öntözési rendszerek kiépítéséről, a klímaváltozás negatív hatásait csökkentő technológiák alkalmazásáról vagy betakarítást segítő gépek és eszközök vásárlási támogatásáról.

Feldman Zsolt államtitkár szerint a kertészeti-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztők ültetvénytelepítést célzó támogatása csökkenti a termelők kitettségét az időjárás és az éghajlatváltozás hatásaival szemben.

Számos pályázati kiírás esetén bebizonyosodott, hogy magasabb keretösszegre van szükség. Kimondottan igaz ez a tavalyi évben kiírt állattartó telepek fejlesztését célzó felhívásra; az 50 milliárdos keretösszeggel induló pályázatot mintegy 270 milliárdosra szükséges bővíteni.

Mindezek mellett az élelmiszeripari támogatásokban is komoly előrelépések várhatók; az idei évben mintegy 250 milliárd forint pályázati támogatás érkezik az ágazatba, illetve 2027-ig további 500 milliárd várható.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva