2023 legfontosabb marketing trendjei

laptop, nő, munka, marketing, 2023

A marketing folyton változó természetét 2022-ben erősen befolyásolták a gazdasági hatások, és már most kijelenthetjük, hogy 2023-ban is szükség lesz a változásokhoz történő alkalmazkodásra. Vajon melyek lesznek azok a trendek, amelyek a leginkább meghatározzák az idei év vevőszerzését?

Emelkedő hirdetési árak és megfontoltság

Várhatóan globális szinten lesz érezhető a hirdetési költségek jelentős növekedése. A „csendes” gazdaságpolitikai években a szakma 10 százalékos növekedéssel számolt egy új ügyfél megszerzésének költségét illetően. Az inflációs környezetben – különösen árérzékeny vevőkörrel rendelkező szegmensekben – a marketingköltségek csökkentésére és átstrukturálására lehet szükség.

Egyre több KKV „kényszerül” adatalapú döntéshozatalra, különösen a magasabb ráfordítást igénylő forgalmi források esetében. Emiatt hátrányba kerülhetnek azok a marketingmegoldások, amelyek mérése nehezebben kivitelezhető.

Folytatódik a TikTok előretörése

A „hagyományos” közösségi platformok – mint a Facebook vagy az Instagram – marketinglehetőségei folyamatosan változnak, előtérbe kerülnek az olyan megoldások, mint a sztorik, hiszen ezek rendkívül figyelemfelkeltők lehetnek, különösen mobileszközökön.

A generációs szakadékok várhatóan megmaradnak, de mérséklődnek; az 50 feletti korcsoport jellemzően Facebook-ot használ, a tinédzserek és huszonévesek körében a TikTok számít menőnek, de a korcsoportok mellett az érdeklődési körök is meghatározók. A LinkedIn előretörése minden bizonnyal folytatódik.

Poszt-covid e-kereskedelem

2020 és ’21 e-kereskedelmi teljesítményét egyértelműen a pandémia hatásai mozgatták; a hazai online piac 2020-ban 45 százalékot nőtt, ’21-ben további 32 százalékkal bővült a piac. Nem meglepő, hogy a hipernövekedés után 2022-ben már lassuló bővüléssel kellett számolni. Sőt, az inflációs adatok fényében a webáruházak reál eredményei visszaesést mutatnak.

Az e-kereskedők körében egyre fontosabbá válik a már elért vásárlók megtartása, illetve a konverzióoptimalizálás, az új ügyfelek megszerzésének költségcsökkentése (pontosabb, hatékonyabb célzás). Még fontosabbak lehetnek azok a forgalmi források, amelyek költés/bevétel aránya alacsonyan tartható – a legtöbb webáruház esetében ez a keresőoptimalizálásra, azaz az organikus (nem vásárolt) forgalomra korlátozódik.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva