WEOF: egy példamutató kezdeményezés

By 2019.12.01.március 6th, 2020Üzleti bulvár

Kiváló eredményekről számolt be a fejlődő országok női vállalkozóit támogató „WomenEntrepreneursOpportunityFacility” (WEOF) projekt: a maga nemében úttörőnek számító kezdeményezés révén az elmúlt öt évben 1,45 milliárd dollárnyi beruházást sikerült megvalósítani: közel 53 ezer vállalkozás jutott hitelhez, amelyet 33 országban 53 bank folyósított.

A WEOF a Goldman Sachs és az International Finance Corporation (IFC) közös kezdeményezése. A Goldman Sachs a társadalmi felelősségvállalás jegyében 2014-ben indította el a „10,000 Women” nonprofit programot, amely a női vállalkozókat világszerte segíti egyrészt oktatással, másrészt a hitelhez jutásban. Az IFC a Világbank-csoport tagja; a legnagyobb olyan fejlesztési intézmény, amely a feltörekvő piacok vállalkozóinak támogatását célozza,2019-ben már több mint 19 milliárd dollárnyi hosszú távú finanszírozás megszerzéséhez segítette hozzá a fejlődő országok vállalkozóit.

„A női vállalkozók munkahelyeket teremtenek és lendületet adnak a gazdasági növekedésnek – különösen a fejlődő országokban, ahol a kisvállalkozások közel harmada az ő tulajdonukban van. Ezeknek a vállalkozásoknak a gazdasági lehetőségei mindazonáltal nagyrészt kihasználatlanok” – mondta Philippe Le Houérou, az IFC vezérigazgatója. „Az elmúlt öt év adatai megerősítették, hogy a női vállalkozásokba való befektetés jó üzlet, hogy aki a nőkre fókuszál, eredményeket fog látni, ahogy azt is, hogy a nők kiváló hitelfelvevők” – tette hozzá AsahiPompey, a Goldman Sachs Foundation elnöke.

A Goldman Sachs Foundation által biztosított 43 millió dolláros alaptőkével létrejött WEOF keretei között öt év alatt megvalósult 1,45 milliárd dollárnyi beruházásból 979 millió dollárt az IFC biztosított, 471 millió dollárt pedig a „külső” befektetők finanszíroztak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva