Vállalati beruházások: az (indokolt) óvatosság a kilábalás egyik visszahúzó ereje

óvatos, covid

Abban, hogy milyen ütemben lábal ki a világgazdaság a mostani válságból, a vállalatok beruházásai játsszák az egyik legfontosabb szerepet, a bizonytalanság viszont ezen a téren az egyik legerősebb.

A 2021-es gazdasági előrejelzés egyik kulcskérdése, hogy elindulnak-e – és ha igen, mikor – a vállalati beruházások – írja William De Vijlder, a BNP Paribas vezető elemzője. Mivel a lakossági fogyasztás általában lassan növekszik egy válság után, a kilábalás ütemét a vállalati beruházások mértéke határozza majd meg. A magas kockázat (amely a koronavírus-vakcinák megjelenésével csökkenhet) egyelőre nem kedvez a befektetési hajlandóságnak, mivel azonban a harmadik negyedévben a GDP (az előző negyedévhez képest) már a legtöbb nagy gazdaságban nőtt, a vállalati nyereségeknek is emelkedniük kell. Az elemzők az egyesült államokbeli cégek esetében már EBITDA-növekedést jósolnak a következő 12 hónapra, ez a profitmutató pedig jól korrelál a beruházásokhoz elengedhetetlen cash-flow-val.

Mivel azonban még a kilábalás első szakaszában járunk – ha ott járunk egyáltalán –, a bizonytalanság továbbra is magas, sok cég még mindig az adósságok visszafizetését részesíti előnyben az új beruházásokkal szemben. Különösen igaz ez a gyengébb pénzügyi helyzetben lévő vállalkozásokra, amelyeknek adósságállománya a pandémia hónapjaiban jelentősen megnövekedett. Mindez azt jelenti, hogy a beruházások meglódulására csak hosszabb távon számíthatunk, rövid távon a háztartási és a kormányzati kiadások – válságkezelő programok – lehetnek a kilábalás motorjai, jó esetben a monetáris politikai intézkedésekkel összhangban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva