Új uniós pályázatok ösztönzik „a zöld gazdasági helyreállást”

zöld energia, zöldáram

A Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében két felhívás is megjelent a zöld helyreállás támogatására: épületenergetikai fejlesztésekre közel 43, zöldáram-termelő rendszerek telepítésére 20 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

A „Zöld gazdasági helyreállás ösztönzése középületek épületenergetikai fejlesztései révén” című (KEHOP-6.2.1) felhívás tervezett keretösszege 42,64 milliárd forint, a „Zöld gazdasági helyreállás ösztönzése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó zöldáram-termelő rendszerek telepítésével” című (KEHOP-6.3.1) felhívás tervezett keretösszeg 20,00 milliárd forint. Mindkét felhívás technikai jellegű, így új támogatási kérelem benyújtással nem jár. A támogatási kérelmüket előzetesen a KEHOP-5.2.2, illetve a KEHOP-5.1.1 felhívásra benyújtott szervezetek az együttműködés keretében korábbi vállalásaik szerint valósítják meg az átforgatott projekteket – derül ki a hivatalos pályázati portálon megjelent közleményekből.

A KEHOP-6.2.1 felhívás keretében állami vagy önkormányzati tulajdonú középületek energiahatékonysági beruházásait fogják támogatni (a projektek gazdái a kormányhivatalok).

A KEHOP-6.3.1 felhívás keretében öt gazdasági társaság kaphat támogatást „hálózatra termelő, nem épülethez kötött megújuló energiaforrás alapú zöldáram-termelés megvalósítására”.

A forrást mindkét felhívás esetében az Európai Regionális és Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva