Új RFF-felhívás az ügyészség korrupcióellenes munkájának támogatására

By 2023.05.31.június 6th, 2023Üzleti bulvár

Májusban jelenik meg „Az ügyészség együttműködési rendszereinek korszerűsítése a korrupciós gyakorlatok kezelése érdekében” című (RRF-9.1.1-23) felhívás.

 

A felhívás célja: informatikai rendszer fejlesztése az ügyészségi nyomozáshoz, illetve a minősített adatot tartalmazó iratok kezeléséhez kapcsolódó munkafolyamatok javítása érdekében.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) által biztosított 5,542 milliárd forintos forrásra természetesen a Legfőbb Ügyészség „pályázhat”, a tervezet szerint május 19-től június 23-ig.

A keretösszeg a következő szakmai tevékenységekre fordítható:

  • eszközbeszerzés és immateriális javak beszerzése (szoftver és hardver, informatikai eszközök és képzéshez szükséges informatikai infrastruktúra);
  • szakmai megvalósításhoz szükséges építés és új ingatlan vásárlása;
  • aktív és passzív szélessávú infrastruktúra kiépítése és az ehhez kapcsolódó mélyépítési és magasépítési munkák;
  • a felhasználói végpontokon a minősített adat védelméről szóló törvényi követelményeknek való megfeleléshez szükséges építési munkálatok és ingatlanvásárlás;
  • tananyagfejlesztés és oktatási segédanyagok kidolgozása; képzések megvalósítása; képzéshez kapcsolódó minősítési, értékelési, regisztrációs tevékenységek; szervezetfejlesztés; szakmai rendezvények, fórumok megvalósítása; szakmai minőségbiztosítás;
  • kötelezően előírt nyilvánosság biztosítása.

Az ügyészségi nyomozás szervezete humánerőforrásának felkészültsége és képzettsége megfelelő, ugyanakkor technikai felszereltsége – már csak a folyamatos technikai fejlődésre is figyelemmel – kiegészítésre szorul, továbbá a szervezet munkafolyamatai és a szervezetirányítási módszerek nem tükrözik a kor lehetőségeit, az ellenőrzési mechanizmusok elavultak – magyarázza a tervezet, miért van szükség a „beavatkozásra”. Az orvosolandó problémák között az alábbiakat említi a kiíró:

  • a jelenleg működő ügyviteli rendszer nem teszi lehetővé az ügyészségi nyomozás folyamatának nyomon követését;
  • a vezetői ellenőrzésnek ma sincs más eszköze, mint a szóbeli beszámoltatás, illetve az iratvizsgálat;
  • az alsószintű, regionális szervezetek között hiányzik rendszeres, strukturált információcsere.

Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásról szóló körlevél alapján minden ügyészségi szervezetnek gondoskodnia kell arról, hogy e bűncselekményi körben naprakész és azonnal kigyűjthető statisztikai adatok álljanak a rendelkezésre. Az adatok közvetlen lekérdezésére nincs mód, központi adatigény esetén soron kívüli adatgyűjtést kell végezni a kívánt szempontú adatszolgáltatás teljesítése érdekében. Az adatgyűjtési kötelezettség teljesítésének különbségei egyértelműen kihatnak a szolgáltatott adatok megbízhatóságára, hitelességére. A fejlesztés így az Európai Számvevőszék által végzett auditra reagál, amely tárgyalta az ilyen jellegű adatszolgáltatások szükségességét – mutat be egy további szempontot a kiíró.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva