Tovább nőtt és „történelmi” csúcsra emelkedett a csődbejelentések száma az Európai Unióban

2023. április–júniusban az előző negyedévhez képest 8,4 százalékkal nőtt a csődbejelentések száma az Európai Unióban, és elérte a legmagasabb szintet az adatgyűjtés 2015-ös kezdete óta – tájékoztatott az Eurostat.

 

Az unió statisztikai hivatalának jelentése szerint 2023 második negyedévében már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt az Európai Unióban működő vállalkozások csődbejelentéseinek száma.

Az előző negyedévhez képest a gazdaság valamennyi ágazatában emelkedett a csődök száma, a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+23,9 százalék), a szállítás és raktározás (+15,2 százalék), valamint az oktatás, egészségügyi és szociális ellátás (+10,1 százalék) ágazatokban.

2019 negyedik negyedévéhez képest a csődbejelentések száma a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (+82,5 százalék), valamint a szállítás és raktározás (+56,7 százalék) területén emelkedett. 2023 második negyedévében mindössze két olyan gazdasági ágazat volt, ahol a csődbejelentések száma alacsonyabb volt, mint a (pandémiát megelőző) 2019. negyedik negyedévben: az ipar (mínusz 11,5 százalék) és az építőipar (mínusz 2,7 százalék).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva