Töretlen a kkv-k beruházási kedve

vállalkozó, emelkedő, beruházás

Az elmúlt két évben a vállalkozások 47 százaléka hajtott végre, a következő 12 hónapban pedig közel háromnegyedük tervez beruházást – derül ki két 2021 végi felmérésből.

Visszatekintés

Szinte minden második vállalkozás végrehajtott beruházást az elmúlt két évben – tájékoztatott a Magyar Bankholding a kis- és középvállalkozásokra fókuszáló piackutatása alapján. A megkérdezettek 47 százaléka valósított meg nagyobb, minimum 10 millió forint értékű beruházást, 60 százalékuk pedig 100 millió forintos összeghatár alatt tartotta a fejlesztés értékét; 14 százalékuknak több beruházása is volt.

A nagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak több lehetőséget láttak a beruházásokban: a hárommilliárd forint feletti árbevételű vállalkozások kétharmada legalább egy, negyedük pedig több fejlesztést is végre tudott hajtani. Az iparágakat tekintve az építőiparban tevékenykedő cégek voltak a legaktívabbak – 52 százalékuk legalább egy, míg 17 százalékuk több beruházásba is belevágott. Második helyen az ipari ágazat végzett: 39 százalékuk hajtott végre legalább egy darab 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben, míg ebben a szektorban a cégek több mint negyede több bővítést is végzett.

A megváltozott gazdasági helyzet leginkább a kereskedelmi és a szolgáltatási szektorokat érintette, ezeken a területeken jelentek meg a legkisebb számban a beruházások – a szolgáltatók 61, míg a kereskedő vállalkozások 67 százaléka nem hajtott végre érdemi fejlesztést. A beruházások összértéke a megkérdezett vállalkozások 61 százaléka esetén nem lépte át a 100 millió forintot.

A legfőbb üzleti célként a cégek a kapacitásbővítést, a régi gépek, eszközök cseréjét, valamint a technológiai fejlesztést jelölték meg. A beruházások ötödénél ugyanakkor a tevékenység, termékportfólió bővítése is üzleti célként szerepelt a válaszok között, a megkérdezettek 14 százaléka pedig kifejezetten új termék, vagy szolgáltatás bevezetését célozta meg. Az energiahatékonyság fejlesztése több esetben is a megjelent a válaszok között, majdnem minden ötödik beruházás esetén (19 százalék) ezt a célt is megemlítették.

A legalább 300 millió forint éves árbevétellel rendelkező vállalkozások döntő többsége (82 százalék) saját tőkét is felhasznált a beruházások finanszírozásra, egyötödét államilag támogatott hitelből vagy állami pályázatokból fedezték, míg piaci kamatozású hitel a beruházások mindössze 8 százalékánál volt szükséges. A hárommilliárd forintnál magasabb árbevételű, valamint az iparban tevékenykedő vállalkozások nagyobb számban vették igénybe az állami pályázati lehetőségeket (37 százalék és 35 százalék).

A Magyar Bankholding tagbankjai – a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank – jelenleg több mint 25 ezer kkv-ügyfél számára biztosítanak (a saját termékek mellett) olyan kedvező feltételekkel elérhető állami konstrukciókat, mint a Széchenyi Kártya Program vagy az EXIM Kárenyhítő program. A holdinghoz tartozó pénzintézetek a szeptember végén lezárult NHP Hajrá! Program keretében több mint 26 ezer ügylet révén közel 900 milliárd forintot, a július 1. óta elérhető Széchenyi Kártya GO! Programban közel 14 ezer hitelügylettel 355 milliárd forintot, míg az exportösztönző EXIM Kárenyhítő Programban több mint 110 milliárd forintot juttattak a vállalkozások részére.

Előretekintés

A lendület egyelőre úgy tűnik, kitart. A következő egy évben a cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező középvállalkozások között kiugróan magas a beruházási kedv 85 százalékkal, miközben a kisvállalkozásoknak 78 százaléka, a mikrocégeknek pedig 74 százaléka készül fejlesztésre.

A vállalkozások legnagyobb része (40 százalék) informatikai beruházással számol. Ezen belül a legtöbben hardvert vagy rendszerhelyiséget, illetve szoftvert terveznek vásárolni vagy fejleszteni, mindkettővel a cégek nagyjából egyharmada tervez. Az IT-fejlesztések főként a cégen belüli munkafolyamatokat (26 százalék), az értékesítést, ügyfélszolgálatot és az ügyfélkapcsolatokat (23 százalék), valamint az adatrögzítést vagy -feldolgozást (21 százalék) fogják segíteni.

A K&H által megkérdezett cégek 62 százaléka a következő egy évben önerőből tervezi finanszírozni működését és fejlesztéseit. Ez jelentős, 8 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. Népszerű az EU-s és minisztériumi (37 százalék), illetve az egyéb pályázati támogatásból történő forrásbevonás (35 százalék), valamint a hitelfelvétel belföldi pénzintézettől (29 százalék).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva