Tombol a vásárlási láz

vásárló, termék, shopping, kereskedelem

Az Európai Unió egyik legerőteljesebb éves szintű forgalom-növekedését könyvelhették el a hazai kiskereskedelmi üzletek 2022 áprilisában.

2022. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Folyó áron 2021. áprilisban 1064 milliárd forint, 2022-ben pedig 1373 milliárd forint volt a forgalom, ami az inflációt figyelmen kívül hagyva 29 százalékos növekedést jelentene.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,1 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 8,0 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 15,4 százalékkal nagyobb volt.

A közel 16 százalékos éves forgalomnövekedés az Európai Unióban is a legdinamikusabbak közé tartozott. Az év negyedik hónapjában az EU egészében az Eurostat adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom „mindössze” 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékben, 14,6 százalékkal a leginkább dráguló üzemanyagok forgalma nőtt, a nem élelmiszer termékek esetében 9,6 százalékos növekedést, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 2,8 százalékos csökkenést regisztrált az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb mértékű, 29,6 százalékos éves forgalomnövekedésről Szlovénia számolt be, Lengyelországban 21,1 százalékkal, Máltán 17,5 százalékkal, a magyar mutató a negyedik legnagyobb.

A „tavaszi vásárlási láz” nem ütötte fel a fejét minden tagállamban. Több helyütt visszaesést regisztráltak a helyi statisztikusok, Finnországban 3,4 százalékkal, Luxemburgban 2,9 százalékkal, Belgiumban pedig 1,9 százalékkal maradt el a volumen a 2021 áprilisi szinttől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva