Online vásárlás: már a járvány előtt is rekordszintek 2020-ban

online, computer, számítógép, internet, bankkártya, vásárlás

Az online vásárlás egyre népszerűbb az Európai Unióban; a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt ez a folyamat bizonyosan magasabb sebességbe kapcsolt.

Az Eurostat által 2020 első negyedévében (tehát nagyrészt még a korlátozó intézkedések bevezetése előtt) elvégzett felmérés eredménye szerint a 16–74 éves lakosok 89 százaléka használta az internetet, és az internethasználók 72 százaléka vásárolt online (a kérdezésig eltelt 12 hónapban legalább egyszer) valamilyen terméket vagy szolgáltatást saját használatra. Ez az utóbbi arány egy évvel korábban 68, 2015-ben 62 százalék volt.

Az internethasználók több mint 80 százaléka vásárolt online Hollandiában (91 százalék), Dániában (90 százalék), Németországban (87 százalék), Svédországban (86 százalék) és Írországban (81 százalék). 50 százalék alatti rátát Bulgáriában (42 százalék), Romániában (45 százalék) és Olaszországban (49 százalék – 2019-es adat) regisztráltak.

Magyarország 70 százalékos mutatója csupán 2 százalékponttal marad el az uniós átlagtól, és valószínűleg a felzárkózás sem várat magára sokáig: 2015-höz képest az internetes vásárlók aránya 23 százalékponttal nőtt, aminél csupán három tagállam produkált dinamikusabb növekedést: Románia 27, Csehország és Horvátország 25 százalékpont.

Az online rendelés legnépszerűbb tárgyai „ruhák, cipők és kiegészítők” voltak, az internetes vásárlók 64 százaléka vásárolt a kérdezést megelőző három hónapban legalább egyszer ebből a kategóriából. A második helyre – még a járvány elhatalmasodása előtt – a streaming filmcsatorna-előfizetések és a (fizetős) filmletöltések futottak be (32 százalék), majd az ételek (29 százalék), a bútorok, otthoni és kerti kiegészítők (28 százalék), a szépségápolási termékek, valamint a könyvek, magazinok, napilapok (27–27 százalék), a számítógépek, mobiltelefonok és kiegészítőik, valamint a streaming zeneszolgáltatók és zeneletöltések (26–26 százalék) következtek.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva