Online vásárlás: friss helyzetkép a statisztikai hivataltól

online vásárlás, online shopping, webshop

Az internetezők közül egyre többen választják az online vásárlást. Arányuk 2020 és 2021 között 7 százalékponttal 65 százalékra nőtt, 2021-ben már meghaladta az unió átlagát (64 százalék) is – derül ki a statisztikai hivatal „Helyzetkép, 2021 – Digitális társadalom” című kiadványából.

2021-ben a nők és a férfiak körében is 65 százalék, a gyermeket nevelő családok körében 73 százalék volt az online vásárlók aránya. Minden vizsgált korosztályban nőtt az e-kereskedelemben részt vevők aránya, a korosztályok közötti különbségek szűkültek. Az idősebb korcsoportok felé haladva csökken az internetes vásárlás intenzitása, de még a 65–74 évesek körében is meghaladta a 40 százalékot azok aránya, akik a „vásárolt-e az interneten az elmúlt három hónapban?” kérdésre igennel válaszoltak.

2021-ben az alapfokú végzettséggel rendelkezők 44, a középfokúak 60, a felsőfokúak 82 százaléka vásárolt az interneten keresztül. A nethasználók a 2021. I. negyedévben történt online rendeléseik közül a legnagyobb arányban ruházati terméket, cipőket vagy kiegészítőket (35 százalék), elektronikus fogyasztási cikkeket (15 százalék) vásároltak, üzletektől rendeltek élelmiszereket, illetve kérték étel házhoz szállítását (14 százalék).

Az internethasználók 58 százaléka hazai eladóktól, közel egyötödük (19 százalék) más európai uniós országból rendelt árut vagy szolgáltatást. Az EU-n kívüli országok eladóitól minden tízedik vásárló vett igénybe e-kereskedelmi szolgáltatást.

2021-ben az internetes vásárlók háromnegyede nem szembesült problémával. Azok a felhasználók, akik megrendeléseik során nehézségeket tapasztaltak, legnagyobb arányban a szállítás sebességével (14 százalék), a weboldalak bonyolultságával, illetve hibás működésével (7 százalék) és a hibás, sérült áruk érkezésével (7 százalék) voltak elégedetlenek.

2021-ben a hazai netes vásárlók legnagyobb hányada (31 százalék) átlagosan 36–107,9 ezer forint közötti összeget költött áruk és/vagy szolgáltatások rendelésére. Az online rendelések a magasabb költési kategóriák irányába tolódtak el, melyhez hozzájárulhattak a Covid19-járvány miatt megváltozott vásárlási szokások is. A weben keresztüli vásárlások során a vásárlók 38 százaléka utánvéttel, további 25 százalékuk online bankkártyás fizetéssel, míg 15 százalékuk banki átutalással egyenlítette ki az áru vagy szolgáltatás ellenértékét. A világhálón keresztül rendelők 6,2 százaléka választotta a független pénzügyi alkalmazásokkal történő fizetési módot.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva