NHP Hajrá! – Indul az utolsó roham?

idő, utolsó esély

A gazdaságot szándékai szerint hűteni fogja, a kedélyeket azonban már le is hűtötte a Magyar Nemzeti Bank, amikor bejelentette: az NHP Hajrá! hitelprogramot a jelenlegi keretek közötti meghosszabbítását nem tartja indokoltnak.

Könnyen elképzelhető, hogy a népszerű jegybanki hitelprogram, az NHP Hajrá! 3000 milliárd forintos keretösszegnek már csupán a június elejére megmaradt 13 százalékához (nem egész 500 milliárd forinthoz) juthatnak hozzá azok, akik gyorsan lépnek. A maradék keret nagyobb részét aszerint használhatják a pénzintézetek, hogy mennyi volt a részesedésük az NHP Hajrá!-ban, a „maradékot” az érkező lehívások sorrendjében osztja szét az MNB.

A jegybank a koronavírus-járvány hatásainak enyhítése érdekében 2020 áprilisában, 1500 milliárd forinttal indította el a programot, majd a keretösszeget kétszer is megemelte – tavaly novemberben 1000, idén áprilisban 500 milliárd forinttal. A számok impozánsak: a programban részt vevő pénzintézetek 2021. május végéig 2597 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek az MNB felé, mintegy 38 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan. A megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 10 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. A kihelyezett források közel harmada mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Miért lép a jegybank a fékre? 2021. nyarára a helyzet (részben éppen az olcsó hitelnek köszönhetően) jelentősen megváltozott. A gazdasági erőre kapott – az első negyedévben a GDP negyedéves összevetésben már 2 százalékkal nőtt –, az infláció ugyanakkor rég nem látott szintekre emelkedett, áprilisban már meghaladta az 5 százalékot. A Monetáris Tanács mindeneket figyelembe véve nem kívánta az olcsó kölcsönnel is tovább fűteni a gazdaságot. A tendenciát jól mutatja, hogy a szerződött állomány 2021 májusában volt a legnagyobb, 547 milliárd forint.

 

 

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva