Nemcsak az e-járműveké a jövő?

zöld üzemanyag, bioüzemanyag, alternatív üzemanyag

A változás iránya egyértelműen az e-mobilitás felé mutat, de a változás sebessége Európa-szerte nagyon eltérő, több területen nem biztos, hogy gyors lesz az áttörés, és lehetnek olyan országok is, amelyek egyelőre nem köteleződnek el az e-mobilitás mellett – írja a Deutsche Bank elemzője.

Az EU környezetvédelmi és energiaügyi minisztereinek megállapodása szerint 2035-től csak szén-dioxid-kibocsátásmentes új járműveket (személygépkocsikat és könnyű haszongépjárműveket) lehet forgalomba helyezni. 2026-ig azonban megvizsgálható, hogy a megújuló energiákon alapuló, szintetikusan előállított üzemanyagok is CO2-semlegesnek minősülnek-e – írja Eric Heymann, a Deutsche Bank elemzője „E-mobility Big differences in Europe – structural change in Germany” című összefoglalójában.

Az elmúlt években erőteljesen nőtt az elektromos autók aránya az összes új személygépkocsi-regisztráción belül Európában. A tisztán elektromos (akkumulátoros) járművek 2022 első negyedévében 10 százalékos, a plug-in hibridek 8,9 százalékos piaci részesedést értek el. Európán belül jelentősek a különbségek. A tisztán elektromos autók részesedése Hollandiában (15,8 százalék) és az Egyesült Királyságban (15,4 százalék) különösen magas volt, Olaszországban (3,3 százalék), Lengyelországban (2,2 százalék) és a Cseh Köztársaságban (1,7 százalék) viszont jóval az átlag alatt volt. Hasonló a helyzet a plug-in hibridek esetében is. A Deutsche Bank által kiválasztott országcsoportban Belgium állt az élen 14,8 százalékkal, megelőzve Hollandiát (12,8 százalék) és Németországot (10,8 százalék). A kelet-európai országok nagyon alacsony részesedést regisztráltak.

Az elektromos autók elsősorban azokban az országokban érnek el magasabb piaci részesedést, ahol a vásárlást és/vagy az üzemeltetést erőteljesebben támogatják őket. Emellett az alacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel rendelkező országokban az e-autók aránya általában alacsonyabb, mint a gazdagabb országokban – jegyzi meg a Deutsche Bank elemzője.

A változás iránya egyértelműen az e-mobilitás felé mutat, de a kép nem teljesen fekte-fehér. Egyrészt számos autógyártó bejelentette, hogy – az európai piacon – legkésőbb 2035-ig teljes új járműparkját tisztán elektromos járművekre állítja át. Kétségtelen az is, hogy a mindennapi utazások többsége már most is korlátozás nélkül teljesíthető tisztán elektromos járművekkel. Másrészt azonban a szintetikus üzemanyagok terén is várható technikai fejlődés, ami valószínűleg a költségek csökkenését idézi majd elő. Valószínűleg 2035-ben is lesznek olyan területek, ahol a tisztán elektromos járművek a nehéz teher vagy a nagy napi futásteljesítmény miatt nem jelentenek optimális megoldást. Ráadásul ettől függetlenül továbbra is szükség lesz szintetikus üzemanyagokra, hiszen sok olyan terület is van, ahol a teljes villamosítás belátható időn belül nem lehetséges, nem célszerű vagy nem gazdaságos (légi közlekedés, hajózásra, építőipari és mezőgazdasági gépek, nehézgépjárművek stb.). Ezenkívül azok az országok, ahol villamosenergia-hiány van, vagy amelyek nagy bioüzemanyag-forrásokkal rendelkeznek, egyelőre valószínűleg nem köteleződnek el az e-mobilitás mellett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva