Nem szerencsétlen szám a 13-as a hazai kkv-k körében

szerencse

Ha a kkv-bevételeket vizsgáljuk, a 13. kerület nemcsak a járásokat, de Budapest többi kerületét is messze maga mögé urasítja.

Hogyan is oszlik el a járások között a kkv-k árbevétele? Többek között ezt a kérdést is vizsgálta Kincses Áron, Tóth Géza és Jeneiné Gerő Henriett Emese a Területi Statisztika c. folyóirat 62. évfolyam 4. számában megjelent, „A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) területi, versenyképességi elemzései, 2008–2020” című tanulmányban.

2020-ban Budapest XIII. kerületében volt a legnagyobb a kkv-k árbevétele, melyet a XI. és a III. kerület követett. Az első helyeken döntően Budapest kerületeit találjuk; a főváros kerületein kívül a Budakeszi (4.), a Győri (10.), a Debreceni (13.), a Szegedi (14.) és a Székesfehérvári járás (15.) emelhető ki – olvasható a tanulmányban, amely szerint a főváros mellett a budapesti agglomeráció, Északnyugat-Dunántúl, valamint a legfontosabb megyei jogú városok járásai vannak a legjobb helyzetben.

A legnagyobb árbevételű XIII. kerülethez képest, a XI. kerület annak már csak a 78, a III. kerület pedig az 51 százalékát képviseli; a többi járásban a kkv-k árbevétele már nem éri el a XIII. kerületi összbevétel felét sem, sőt, 166 járásban e kerület árbevételének még a 10 százalékát sem érik el a helyi kis- és közepes vállalkozások. A legalacsonyabb árbevétellel rendelkező járások többsége periferikus elhelyezkedésű; az árbevétel szerinti sorrendet a Putnoki, a Cigándi és a Bélapátfalvai járások zárják.

A 197 járásból 136-ban az ott működő kkv-k közül a „kereskedelem, gépjárműjavítás” nemzetgazdasági ágban dolgozók állították elő a legnagyobb árbevételt; 44 járásban a feldolgozóipar, 8-ban a „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat”, 3-ban az építőipar, egyaránt 2–2-ben a „szállítás, raktározás”, illetve a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység” és 1–1-ben a „bányászat, kőfejtés”, illetve „adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység” volt a legmeghatározóbb a kkv-k árbevétele szempontjából 2020-ban.

2008 és 2020 között a járások döntő részében folyó áron számolva nőtt a kkv-k árbevétele. Csak kilenc olyan járás van, ahol csökkent az árbevétel; a legnagyobb visszaesést Budapest XII., V. és I. kerületének kkv-i könyvelhették el. A legdinamikusabb növekedésű járások ugyanakkor nagyrészt periferikus elhelyezkedésűek (például Nagykőrösi, Bicskei és Hegyháti járás).

A 2008 és 2020 közötti (kkv-) árbevétel-növekedés a nemzetgazdasági ágak szerint nem mutatnak térbeli szabályosságot. 22 járásban a „vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés, 21–21-ben a „villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”, illetve a „művészet, szórakoztatás, szabadidő” dinamikája volt a legnagyobb. A „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat” egyetlen járásban sem számított a legdinamikusabban növekedő nemzetgazdasági ágnak a kkv-k körében.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva