NAV-csúcsfelderítések

vám, zoll, nav, határ, elfogás

Az adóhivatal bűnügyi szolgálata az elmúlt években számos milliárdos ügyet tárt fel, amelyekről egy friss NAV-kiadvány is beszámol.

 

A bűnügyi szolgálta „a szervezett bűnözői csoportok kiiktatásával növeli a legális piaci szereplők mozgásterét, és a bűnös úton szerzett vagyon elvonásával biztosítja a kiesett költségvetési bevételeket” – olvashatjuk a Pénzügyi nyomozók 1999–2019 című kiadványban. Lássunk néhány példát az elmúlt évekből!

Illegális bázisolaj-kereskedelem (2014)

Az „Olajbáró-ügyként” elhíresült esetben egy Hajdú-Bihar megyei lakos által létrehozott nemzetközi bűnszervezet 28 millió liter bázisolajat szerzett be strómanok nevén lévő gazdasági társaságok nevében az Európai Unió több tagállamából. Azon túlmenően, hogy a terméket Magyarországon jellemzően fuvarozásra használták fel, és illegális üzemanyag-kúton szolgálták ki a lakossági ügyfeleket, a termékek egy részét a szlovák piacon értékesítették. Az áru nyomon követésének megakadályozására fiktív CMR-okmányokat, illetve egyéb könyvelési iratokat használtak fel, ezzel azt a látszatot keltették, hogy a bázisolaj-termékeket a romániai Nagyváradra szállítják tovább a beszerzési helyről, azonban az áru soha nem hagyta el Magyarország területét.

Pénzmosásturizmus (2015)

Egy magyar állampolgár is tagja volt annak a nemzetközi bűnözői körnek, amelyben egy észak-afrikai házaspár futárokat bízott meg, akik családi utazás látszatát keltve, gépkocsijukban elrejtve, alkalmanként 250 ezer és egymillió euró közötti tételekben hoztak készpénzt Németországon keresztül Hollandiából és Spanyolországból Magyarországra.

A pénzt kisebb részletekben Szlovákiába vitték, ahol különböző bankokban befizették, majd távol-keleti gazdasági társaságok bankszámláira utalták. A hálózat kábítószerrel, jövedéki termékekkel elkövetett és további bűncselekményekből származó vagyonok „tisztára mosását” végezte, több 100 millió forint értékben. Az ügy felderítésében közreműködött az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala, a DEA. Az együttműködés a nemzetközi bűnszervezet teljes körű működését feltáró beismerő vallomásokhoz vezetett.

Illegális cigarettagyártás (2019)

Több mint 850 millió forint kárt okozott az a 23 fős bűnszervezet, amelyre nemzetközi együttműködéssel csaptak le a pénzügyi nyomozók. Az illegális cigarettagyárban mintegy egymillió szál cigarettát gyártottak. A készterméken túl a nyomozók lefoglalták a teljes gépsort, a csomagoláshoz és a gyártáshoz szükséges anyagokat, valamint 35 tonna dohányt, amely több százmillió cigaretta előállításához lett volna elegendő. Ugyancsak jelentős fogásnak bizonyult annak a csoportnak a felszámolása, amelynek tagjait éppen a működésben lévő gyártósor mellett érték tetten. A gépek mellett több mint 43 millió szál cigarettát, valamint négy és fél tonna vágott dohányt foglaltak le. A nyomozás adatai alapján egy hét elteltével újabb, 77 millió szál cigarettát sikerült lefoglalni egy repülőgéphangárban. A költségvetésnek 3,4 milliárd forint kárt okozott volna, ha ez a cigaretta forgalomba kerül. A hat elkövető közül a magyar állampolgárral szemben négy év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, a külföldi állampolgárságú elkövetőket kiutasították az országból, és emellett két év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva